Wat zijn de oorzaken van relatieproblemen?

Relatieproblemen? Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.


Als je je relatie wilt bijhouden en een leven lang gelukkig samen wilt zijn, dan is het noodzakelijk om een aantal gebieden in de gaten te houden. Merk je dat een van deze gebieden wat uit balans is geraakt? Trek dan aan de bel! En praat er samen over.


1. VIND IK MIJN PARTNER NOG LEUK?


"De koek is op", "Ik voel niets meer voor mijn partner", "We leven als broer en zus". Dis zijn allemaal termen die ik voorbij heb horen komen, als gevolg van 'het niet bijhouden van je relatie."

Het is alsof een tandarts, nadat de patient pas na 10 jaar weer eens een bezoekje doet aan de tandarts, allemaal rotte tanden, ontstekingen en gaatjes vindt. Pleeg dus ook regelmatig onderhoud aan je relatie. 

Twijfels aan elkaar. Twijfels aan je relatie, heeft in eerste instantie te maken met AANDACHT.

Ontvang je de liefde van je partner die je nodig hebt? En geef je de liefde aan je partner die je nodig hebt? 

Maar aandacht kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld aandacht voor jezelf. Is er genoeg ruimte voor jezelf? Voor vrije tijd bijvoorbeeld? 

Als je hier niet over communiceert, kan het zomaar zijn dat jullie langzamerhand als twee eilandjes naast elkaar gaat leven of nog erger: vreemdgaan in eens een thema begint te worden in jullie relatie. 

Voor een heel groot deel voorkom je dat door open, eerlijk en toegankelijk te zijn naar elkaar over je verlangens en angsten. 


2. GELDPROBLEMEN, WERKPROBLEMEN EN JULLIE RELATIE


Een belangrijke bron van geluk binnen jullie relatie is werk en daarmee het geld wat je verdient. 

Je kunt natuurlijk een discussie houden over het feit of geld gelukkig maakt, maar het feit is: is er geen geld of minder geld, dan wordt wonen in een huis of eten kopen in eens heel lastig. 

Stress of zorgen om werk en inkomen is dus een onderwerp dat ook regelmatig op de agenda moeet staan. 

Kijk eens kritisch samen naar jullie inkomen en jullie uitgaven. Zeker in een tijd waarin steeds meer zaken via abonnementen gaan, kan het heel snel gaan. Heb je dingen wel echt nodig? Kun je niet iets schrappen, waardoor jullie wat meer lucht kunnen krijgen? 

In al deze gesprekken is het heel belangrijk om te spreken over jullie BETEKENIS. 

Dus wat betekent het werk wat je doet voor je? Heb je het nog naar je zin? Welke verantwoordelijkheden heb je? En welke keuzes kunnen jullie hierin maken. 


3. RELATIE EN EEN PSYCHISCHE ZIEKTE OF LICHAMELIJKE ZIEKTE


Iedereen heeft een gebruiksaanwijzing. Zaak is dat je die als partners van elkaar leert kennen. 

Maar soms "fietst" er zomaar een ziekte of aandoening tussendoor, waar jullie allebei niet om hebben gevraagd. 

Spreek dan goed af met elkaar waar elkaars grenzen liggen hierin. Wat doe je wel wat doe je niet? En vooral: Welke rollen of posities nemen jullie aan? Als de een ziek is, zal de ander gaan zorgen voor die persoon. Maar hoe zit het dan met de veranderende posities in jullie relatie? Wat vinden jullie daarvan? En hoe houden jullie balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf? Kun je elkaar ook nog steeds als partner zien in plaats van diegene met die ziekte?"