Wat zijn de oorzaken van relatieproblemen?

Relatieproblemen? Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.


Als je je relatie wilt bijhouden en een leven lang gelukkig samen wilt zijn, dan is het noodzakelijk om een aantal gebieden in de gaten te houden. Merk je dat een van deze gebieden wat uit balans is geraakt? Trek dan aan de bel! En praat er samen over.


1. VIND IK MIJN PARTNER NOG LEUK?


"De koek is op", "Ik voel niets meer voor mijn partner", "We leven als broer en zus". Dis zijn allemaal termen die ik voorbij heb horen komen, als gevolg van 'het niet bijhouden van je relatie."

Het is alsof een tandarts, nadat de patient pas na 10 jaar weer eens een bezoekje doet aan de tandarts, allemaal rotte tanden, ontstekingen en gaatjes vindt. Pleeg dus ook regelmatig onderhoud aan je relatie. 

Twijfels aan elkaar. Twijfels aan je relatie, heeft in eerste instantie te maken met AANDACHT.

Ontvang je de liefde van je partner die je nodig hebt? En geef je de liefde aan je partner die je nodig hebt? 

Maar aandacht kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld aandacht voor jezelf. Is er genoeg ruimte voor jezelf? Voor vrije tijd bijvoorbeeld? 

Als je hier niet over communiceert, kan het zomaar zijn dat jullie langzamerhand als twee eilandjes naast elkaar gaat leven of nog erger: vreemdgaan in eens een thema begint te worden in jullie relatie. 

Voor een heel groot deel voorkom je dat door open, eerlijk en toegankelijk te zijn naar elkaar over je verlangens en angsten. 


2. GELDPROBLEMEN, WERKPROBLEMEN EN JULLIE RELATIE


Een belangrijke bron van geluk binnen jullie relatie is werk en daarmee het geld wat je verdient. 

Je kunt natuurlijk een discussie houden over het feit of geld gelukkig maakt, maar het feit is: is er geen geld of minder geld, dan wordt wonen in een huis of eten kopen in eens heel lastig. 

Stress of zorgen om werk en inkomen is dus een onderwerp dat ook regelmatig op de agenda moeet staan. 

Kijk eens kritisch samen naar jullie inkomen en jullie uitgaven. Zeker in een tijd waarin steeds meer zaken via abonnementen gaan, kan het heel snel gaan. Heb je dingen wel echt nodig? Kun je niet iets schrappen, waardoor jullie wat meer lucht kunnen krijgen? 

In al deze gesprekken is het heel belangrijk om te spreken over jullie BETEKENIS. 

Dus wat betekent het werk wat je doet voor je? Heb je het nog naar je zin? Welke verantwoordelijkheden heb je? En welke keuzes kunnen jullie hierin maken. 


3. RELATIE EN EEN PSYCHISCHE ZIEKTE OF LICHAMELIJKE ZIEKTE


Iedereen heeft een gebruiksaanwijzing. Zaak is dat je die als partners van elkaar leert kennen. 

Maar soms "fietst" er zomaar een ziekte of aandoening tussendoor, waar jullie allebei niet om hebben gevraagd. 

Spreek dan goed af met elkaar waar elkaars grenzen liggen hierin. Wat doe je wel wat doe je niet? En vooral: Welke rollen of posities nemen jullie aan? Als de een ziek is, zal de ander gaan zorgen voor die persoon. Maar hoe zit het dan met de veranderende posities in jullie relatie? Wat vinden jullie daarvan? En hoe houden jullie balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf? Kun je elkaar ook nog steeds als partner zien in plaats van diegene met die ziekte?"


4. ZWANGERSCHAP EN KINDERWENS


Zwanger worden en kinderen krijgen is voor iedereen een grote stap. Je kunt nog zoveel op je nichtje opgepast hebben vroeger, meters boeken hebben gelezen en ervaringsverhalen gehoord hebben van vrienden en vriendinnen, uiteindelijk worden JULLIE een nieuw gezin.

Jullie, onder andere door jullie achtergrond, bepalen hoe dat gezin eruit gaat zien. En dat is zoeken, elke dag opnieuw. Wat is goed? Wat is niet goed? Wat kan wel? Wat niet? Wat is gezond en vooral: "Wat is normaal?" En het leuke is: iedereen bepaald zijn of haar eigen normaal.

En in al die nieuwe dingen ontdekken, ontdek je ook nieuwe dingen van jezelf en de ander. Kwaliteiten die je tot dan toe nog niet gezien had, eigenschappen waar je stiekem een hekel aan hebt worden stiekem door de invloed van stress en vermoeidheid nog eens 10x uitvergroot en als klap op de vuurpeil krijg je een nieuwe rol erbij: pappa en mamma.

Dat is ook een rol waar je aan moet wennen. Welke taken horen daarbij? Welke verantwoordelijkheden? Wat kan, mag en hoort nu?

Als er gedoe is in een relatie tijdens de zwangerschap of de periode vlak na de geboorte, dan gaat dat in heel veel gevallen over "de eigen ruimte". Want wat je meteen zult gaan merken is dat die kleine, hoe lief, leuk en schattig hij wel niet is, het is (zeker in de eerste tijd) een grote handenbinder. Je zoon of dochter is volledig afhankelijk van jou. Dat kan nog wel eens voor wat spanning zorgen, zo in de trend van: "Mag ik nu ook even weer wat tijd voor mezelf alleen?" Respecteer die tijd van elkaar. Neem het van elkaar over en plan ook (en ja ook als je moeder bent, en denkt dat je kind nooit zonder je kan) als kersverse moeder tijd in voor jezelf en ga na een tijdje ook weer eens wat leuk doen met je vriendinnen. Er is namelijk ook nog steeds wat meer in de wereld dan alleen maar moeder zijn. Daarmee prik ik misschien een roze ballon door, maar je zult merken (net als bij verliefdheid) dat in de eerste tijd alles leuk, lief en schattig is, maar daarna komt er de tijd dat je bemerkt ook graag tijd voor jezelf te willen hebben. Voor eventjes, om daarna weer terug te gaan naar die kleine.

Pappa worden, of vader worden is ook een mooi, maar interessant proces. Jij hebt de baby niet in je buik gedragen, je hebt er steeds naast gestaan. Automatisch is de band dan bij het begin wat anders. Je houdt misschien wel evenveel van die kleine als je vrouw, maar jij hebt 'm niet gedragen. Dat betekent dat je flink wat inhaaltijd nodig hebt. Gun jezelf de tijd om aan de situatie te wennen, laat je (zeker in de beginweken) praktische dingen aanleren, zodat je van de hoed en de rand weet.

Het kan echt allang niet meer in deze tijd dat je als vent niet weet hoe je een luier moet verschonen of een kind in bad moet doen. Het fijne daarvan is namelijk dat je ook kunt ontlasten. Jullie doen het immers samen.

Mocht je toch gedoe krijgen. Praat dan over wat je nodig hebt in plaats van dat je dingen gaat eisen van elkaar. Geef elkaar de ruimte daarin.

Maar nog los van zwangerschap, zwanger-zijn en baby's. Er komt natuurlijk eerst nog een fase daarvoor en dat is een: kinderwens.

Het is een flinke stap om aan kinderen te beginnen. Nogmaals, net als een verliefdheid, kan een van jullie tweeën meer 'verliefd-zijn' op het idee van kinderen krijgen. Spreek met elkaar rustig over jullie gevoelens. Wat zijn je behoeften, wensen en waar zie je tegenop? Wat houd je tegen om wel of geen kinderen te krijgen. En in geen geval: druk niets door.


5. MIJN VROUW WIL GEEN SEKS. WAT MOET IK DOEN?


Vrouwen hebben vaker geen zin in seks dan mannen. Dat is een beetje het ouderwetse beeld wat er heerst. Vrouwen zouden vaker "hoofdpijn" hebben dan mannen. En mannen zouden nu eenmaal jagers zijn, dus die hebben elke dag zin.

Dat zijn allemaal "constructen" waar we ons en onze samenleving jaren lang mee hebben doodgegooid.

Mannen kunnen net zo goed "hoofdpijn" hebben en geen zin hebben en vrouwen kunnen net zo goed ook elke dag zin hebben. Ze bezitten allemaal een aangeboren "zin".

Zie seks als een auto waarin je kunt rijden. Je kunt 'm starten en eer een klein rondje mee door de straat rijden. Je kunt er ook heel snel en vlug mee rondcrossen. Ook kun je de hele dag ermee rondtouren. Of zelfs een hele wereldreis ermee maken.

Je begrijpt misschien wel uit dit voorbeeld: het is allemaal autorijden, maar totaal niet met elkaar te vergelijken. Je kunt dus ook niet zeggen dat er een vast recept is voor "goede seks". Wat dat dan ook moge wezen.

De kunst is dat jullie samen kijken in wat voor een "ritje" jullie zin hebben. Wil je seks met elkaar hebben, dan is aandacht een heel belangrijk punt. Aandacht gericht op jezelf, op de ander, op jullie tweeen, op je fantasie, op ....etc... Het is een mooi samenspel, waarin jullie elkaar mogen ontdekken.

Waar het vaak mis gaat, en waardoor er spanning of zelfs ruzie over seks komt, zijn verwachtingen.

Je kunt bepaalde verwachtingen hebben en die willen opleggen bij de ander. Dat gaat nooit werken.

Interessanter is "de laag" die achter die verwachting zit. Wat vind je er zo lekker aan? Waarom wind je dat op? Wat wil je graag nu? Hoe breng je je zelf in de stemming? En de ander? Het kan heel erg leuk zijn (en ook spannend) om het over dit soort vragen te hebben.

En alsjeblieft, hou die prietpraat die je altijd in "de Linda" of "de Happinez" ziet dat je minimaal zoveel keer per week seks moet hebben uit je hoofd. Gelukkig bepalen jullie dat lekker helemaal zelf.


6. COMMUNICATIE MET MIJN PARTNER GAAT SLECHT


Communiceren met je partner kun je leren. Communicatie met je vrouw of man is de smeerolie van jullie relatie. Zonder een goede smeerolie, is het als een controlekamer die moeilijke, geen of onbegrijpelijke communicatie doorgeeft aan een piloot van een vliegtuig. Wat denk je wat er dan kan gebeuren? Precies!

Wil je beter leren te communiceren samen? Of beter nog: Wil je leren hoe je kunt communiceren met je hart? Volg dan de online training: EEN OERSTERKE RELATIE.


7. RUZIE EN AGRESSIE IN JE RELATIE


Ruzie in je relatie is, hoe moeilijk ook te begrijpen misschien, soms wel eens nodig. Het kan heel goed helpen om weer even te zien wie waar staat en waar precies de gevoeligheden liggen. Als je het daarna natuurlijk weer goed maakt en weet waar de schoen wringt. En dat je samen kijkt wat je eraan kunt gaan doen (allebei!!) om de volgende keer niet of minder in die valkuil te trappen.

Een ander punt is natuurlijk: Agressie. Als je een goede en interessante relatie wilt hebben, dan is het veilig voor elkaar maken het allerbelangrijkste. Hierdoor kun je allebei groeien als mens en als stel.

Merk je dat er psychisch of lichamelijk geweld plaatsvindt in jullie relatie? Neem dan ALTIJD contact op met je huisarts. Bespreek met hem of haar de situatie. Je huisarts zal je goed kunnen adviseren en jou/jullie de weg weten te wijzen naar verdere hulp.

8. OORZAKEN VAN RELATIEPROBLEMEN


Er kunnen veel oorzaken zijn van relatieproblemen. Ook oorzaken die ik hier boven nog niet heb besproken. Samenvattend kun je grofweg zeggen dat relatieproblemen ontstaan als er een bepaalde disbalans is gekomen in jezelf, in de ander of in jullie relatie/omgeving. Die disbalans kan invloed hebben op jezelf en daarmee weer op jullie relatie. Relatieproblemen hoeven dus niet perse te maken te hebben met jullie relatie, maar kunnen ook bijvoorbeeld van buitenaf komen en indirect van invloed zijn op jullie als stel. Als er bijvoorbeeld problemen in de familie zijn, dan kan dat ook druk geven op jullie relatie.

Als je je niet lekker in je vel voelt zitten of twijfels hebt over hoe het gaat tussen jullie, ga er dan niet meteen vanuit dat de ander of jij de "schuldige" bent. Kijk samen verder hoe jullie leven eruit ziet en bepaal waar spanning zit.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven