Verschil van mening in de opvoeding

Hoe ga ik om met meningsverschillen in onze relatie? Hier volgen drie tips waardoor je weer samen een team gaat voelen.


1. RESPECTEER ELKAARS VERSCHILLEN


Dit klinkt misschien als een open deur. Maar deze tip "accepteer elkaars verschillen" is heel erg belangrijk. Mag jouw partner het anders doen? Zolang jullie maar over de grote onderwerpen op een lijn met elkaar komen. Grote onderwerpen zijn bijvoorbeeld: wel of niet slapen bij je vriendje, hoe laat je thuis komt, hoe je omgaat met je huiswerk etc... Op deze manier weet je zoon of dochter dat er over een aantal onderwerpen duidelijkheid is: "Dit zijn de grenzen", maar dat er ook speelruimte in mag zitten en dat dat blijkbaar kan verschillen per ouder. Dat is ok. Zolang het maar duidelijk is voor jullie als partners en voor je zoon of dochter, waar dat verschil 'm in zit. En wat er dus achter zit. Wat de betekenis of bedoeling is.
Een grote stel regel is: Komt je kind in gevaar? Nee? Dan mag er best wel een verschil tussen jullie zijn.
Wil je kind drugs gaan gebruiken? Of alcohol drinken? Aha! Dat klinkt als een alarmbel. Samen in gesprek gaan dus. Wil je kind met een iets te strakke broek naar school? Is dat een gevaar?

2. SPEEL ELKAAR NIET UIT


Zeg nooit tegen je kind: "Vertel dit maar niet aan mamma hoor." of iets dergelijks.
Zeg liever: "Oh, ik weet daar even het antwoord niet op, daar kom ik later even op terug, dat wil ik eerst even overleggen met mamma (of pappa)."
Soms kan je puber namelijk iets willen, wat NU en DIRECT beslist moet worden. Neem de tijd. Die heb je en die mag je vragen. Jij bent immers de eindverantwoordelijke en overleg het samen of kom er later op terug en vertel welke keuze je hebt gemaakt en waarom.

3. EVALUEER SAMEN


Plan geregeld eens met elkaar een "koffiemoment"
In dat moment kun je samen een spelletje doen, samen een leuke film kijken of een goed gesprek hebben met elkaar. Het doel van dit moment is: tijd nemen voor elkaar en jullie band verstevigen.

Wil je je relatie verbeteren op een leuke manier? Volg dan de online training: De oersterke relatie.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven