Lief zijn voor jezelf - hoe doe je dat eigenlijk?

Een populaire uitspraak in coachings/psychologenland is de term: "Je moet wel lief zijn voor jezelf."

Persoonlijk ben ik een grote fan van het gebruik van metaforen, omdat je soms met een beeld meer zegt dan met duizend woorden.

Mensen die veel zelfhulpboeken lezen, die kunnen alleen nog wel eens te veel in dit soort metaforen praten, zonder dat ze echt weten wat ze er precies mee bedoelen.


Zo sprak ik ooit een vrouw tijdens een workshop die op mijn vraag, wat ze vandaag graag wilde leren tijdens de workshop, mij vertelde: "Ik vind het belangrijk dat ik meer ga drijven op mijn innerlijke stem en daar gradueel meer gehoor aan ga geven." (echt gebeurd!)

Toen ik haar vroeg wat ze daar dan precies mee bedoelde, omdat ik niet alleen bij mijzelf maar ook bij de andere deelnemers een wegtrekkertje op voelde komen, bleef het stil.

"Je weet toch wel wat ik daarmee bedoel?", vroeg ze haast geïrriteerd.

"Eigenlijk niet precies nee.", reageerde ik. "Zou je een voorbeeld kunnen geven?"

Weer bleef het stil.

Achteraf konden we, toen het een en ander was opgehelderd, er flink om lachen.

Om niet te verzanden in vaagheden, maar concreet weten waar we het over hebben, schrijf ik hieronder enkele voorbeelden die te maken hebben met "lief zijn voor jezelf" en wat dat dan kan betekenen.


Lief zijn voor jezelf


"Je moet wel lief zijn voor jezelf" is ook zo'n opmerking, waarmee je kunt strooien zonder dat je precies weet wat je er mee bedoelt.

Het is een opmerking die ik overigens zelf ook graag gebruik, maar 'm dan altijd wel graag koppel aan praktische acties. Je kunt namelijk van alles willen, maar als je niet tot concrete acties komt...blijft er niets over. Zonder actie geen reactie, zeg maar.


Tip 1 Wees minder hard voor jezelf


Mensen die graag willen leren liever voor zichzelf willen zijn, daarmee bedoelen ze eigenlijk dat ze de neiging hebben om zichzelf af te kraken.

Misschien ken je dat wel.

Je staat voor de spiegel en je hebt een leuk jurkje aan.

Het eerst dat je zegt tegen je spiegelbeeld is: "Nou dat jurkje kan echt niet meer, want zo te zien is die kont ook weer dikker geworden."

Of... je drukt op "send" en je bekijkt nog even de presentatie die je zojuist hebt verstuurd naar je collega en je hoort jezelf zeggen: "Jemig! Had ik nu niet e-v-e-n 5 minuten kunnen wachten met versturen. Wat heb ik dat nu weer lelijk aangepakt. Die opmaak klopt gewoon echt niet."

De kunst is om jezelf aan te leren om liever tegen jezelf te praten in je hoofd. Als je lelijk kunt praten over jezelf, draai het dan om, en praat dan eens liever tegen jezelf. Als je dat moeilijk vindt, denk dan eens wat een lieve vriendin tegen je zou zeggen en zeg dat dan tegen jezelf.


Tip 2 Waar ligt jouw grens?


Grenzen zijn voor iedereen belangrijk. We hebben in ons leven duidelijkheid nodig, om te weten waar we aan toe zijn en aan de andere kant willen we graag "buiten de lijntjes kleuren" (weer zo'n leuke met