Lief zijn voor jezelf - hoe doe je dat eigenlijk?

Een populaire uitspraak in coachings/psychologenland is de term: "Je moet wel lief zijn voor jezelf."

Persoonlijk ben ik een grote fan van het gebruik van metaforen, omdat je soms met een beeld meer zegt dan met duizend woorden.

Mensen die veel zelfhulpboeken lezen, die kunnen alleen nog wel eens te veel in dit soort metaforen praten, zonder dat ze echt weten wat ze er precies mee bedoelen.


Zo sprak ik ooit een vrouw tijdens een workshop die op mijn vraag, wat ze vandaag graag wilde leren tijdens de workshop, mij vertelde: "Ik vind het belangrijk dat ik meer ga drijven op mijn innerlijke stem en daar gradueel meer gehoor aan ga geven." (echt gebeurd!)

Toen ik haar vroeg wat ze daar dan precies mee bedoelde, omdat ik niet alleen bij mijzelf maar ook bij de andere deelnemers een wegtrekkertje op voelde komen, bleef het stil.

"Je weet toch wel wat ik daarmee bedoel?", vroeg ze haast geïrriteerd.

"Eigenlijk niet precies nee.", reageerde ik. "Zou je een voorbeeld kunnen geven?"

Weer bleef het stil.

Achteraf konden we, toen het een en ander was opgehelderd, er flink om lachen.

Om niet te verzanden in vaagheden, maar concreet weten waar we het over hebben, schrijf ik hieronder enkele voorbeelden die te maken hebben met "lief zijn voor jezelf" en wat dat dan kan betekenen.


Lief zijn voor jezelf


"Je moet wel lief zijn voor jezelf" is ook zo'n opmerking, waarmee je kunt strooien zonder dat je precies weet wat je er mee bedoelt.

Het is een opmerking die ik overigens zelf ook graag gebruik, maar 'm dan altijd wel graag koppel aan praktische acties. Je kunt namelijk van alles willen, maar als je niet tot concrete acties komt...blijft er niets over. Zonder actie geen reactie, zeg maar.


Tip 1 Wees minder hard voor jezelf


Mensen die graag willen leren liever voor zichzelf willen zijn, daarmee bedoelen ze eigenlijk dat ze de neiging hebben om zichzelf af te kraken.

Misschien ken je dat wel.

Je staat voor de spiegel en je hebt een leuk jurkje aan.

Het eerst dat je zegt tegen je spiegelbeeld is: "Nou dat jurkje kan echt niet meer, want zo te zien is die kont ook weer dikker geworden."

Of... je drukt op "send" en je bekijkt nog even de presentatie die je zojuist hebt verstuurd naar je collega en je hoort jezelf zeggen: "Jemig! Had ik nu niet e-v-e-n 5 minuten kunnen wachten met versturen. Wat heb ik dat nu weer lelijk aangepakt. Die opmaak klopt gewoon echt niet."

De kunst is om jezelf aan te leren om liever tegen jezelf te praten in je hoofd. Als je lelijk kunt praten over jezelf, draai het dan om, en praat dan eens liever tegen jezelf. Als je dat moeilijk vindt, denk dan eens wat een lieve vriendin tegen je zou zeggen en zeg dat dan tegen jezelf.


Tip 2 Waar ligt jouw grens?


Grenzen zijn voor iedereen belangrijk. We hebben in ons leven duidelijkheid nodig, om te weten waar we aan toe zijn en aan de andere kant willen we graag "buiten de lijntjes kleuren" (weer zo'n leuke metafoor ;-)) en tussen die 2 punten kan het gebeuren dat we onze grens tegen komen.

En dat kan overal gebeuren.

In een gesprek met onze collega of we zien het in iets wat we doen en in wat we zeggen. Maar ook in een gesprek met je moeder, tijdens het vrijen met je partner...overal en altijd kun je stuiten op je grens.

Soms kom je pas achteraf erachter dat jouw grens bereikt is. Dat is niet erg. Voor dan wel even natuurlijk. Maar sta jezelf eens toe om er ook iets van te leren. Zo in de trend van: "Aha...blijkbaar was dat dus een grens...wat kan ik daar nu van leren?" Dit kun je dan weer meenemen naar een volgende zelfde soort situatie, zodat je wel je grens beter kent en er naar kunt handelen.

Als je jouw grens respecteert en de grens van de ander, dan leef je op dat vlak ook een liever leven.


Tip 3 Zorg goed voor jezelf


Zeker in deze tijd van Corona, hoor je deze zin steeds vaker gezegd worden: "Zorg goed voor jezelf." Dat klinkt natuurlijk prachtig. Maar wat IS dat eigenlijk, goed voor jezelf zorgen?

Dat je geen risico's neemt? Of dat je overal goed moet opletten?

Wat men meestal daarmee bedoelt is: Zorg (en zeker nu) dat je jezelf in veiligheid brengt.

Uiteraard houdt 1,5 meter afstand, draag een mondkapje en werk zoveel mogelijk als het kan thuis. Dat gaat letterlijk over de veiligheid van jouw gezondheid en die van velen anderen.

Goed zorgen voor jezelf kun je bijvoorbeeld ook zien vanuit het perspectief van voeding.

Als je elke dag een vette bek haalt, je hand dagelijks steekt in de koekjestrommel...dan weet je dat je niet goed zorgt voor je lichaam. Lief zijn voor jezelf betekent dus ook dat je je lichaam goed verzorgd, door gezond te eten en regelmatig te bewegen.


Tip 4 Jezelf kunnen zijn


En ja hoor...daar hebben we er weer 1 ;-) Jezelf kunnen zijn. Een mooie zin, maar wat betekent dat eigenlijk? Het leuke is, dat dat voor iedereen een verschillende betekenis heeft. Maar...grofweg kun je zeggen, dat als je "jezelf bent" je je leven leidt op de manier die jij graag voor ogen hebt. Dat je jezelf niet hoeft te forceren of op de rem hoeft te trappen.

Zo had ik laatst een ontmoeting met iemand die mij vertelde: "Eigenlijk houd ik helemaal niet zo van vlees. Maar omdat mijn man zo'n vleeseter is en het altijd zo gezellig vindt als we naar de plaatselijke steakhouse gaan...vind ik het lastig om te zeggen dat ik liever vegetarisch zou willen eten...."

Kortom: Als je niet jezelf bent...dan stel je als het ware continu het belang van de ander, boven jouw belang.


Tip 5 Verwen jezelf eens


Mensen die erg streng zijn voor zichzelf, die gunnen zichzelf zo weinig. Plan eens een "niks-dagje" in. Als je 5 dagen in de week werkt, plan dan een niks-avond in. Gewoon even niets doen. Bel eens een vriendin, lees een boek of als dat weer kan boek een sauna. Kortom: Laat je creativiteit gaan en bedenk iets wat je nu echt leuk vindt om te doen en DOE dat dan ook.


Tip 6 Elke dag steeds liever zijn voor jezelf


Al deze tips die ik je gegeven heb, daar heb je pas wat aan als je het daadwerkelijk gaat toepassen. Als je de lat hoog legt voor jezelf, dan heb je de neiging om meteen alles te willen en dat het het liefst vandaag perfect wilt doen. De truc is om klein te beginnen.

Stel jezelf eens de vraag: "Met welke kleine stap kan ik beginnen om liever te zijn voor mezelf?"

Ik ben benieuwd wat je gaat doen. Stuur met gerust een DM op instagram. Mijn instagram is www.instagram.com/relatietips


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven