Ik voel me geen goede moeder

Vandaag wil ik het met je hebben over dat knagende gevoel, dat je doet denken: “Ik ben geen goede moeder.” Heb je die gedachte wel eens?

"Ik ben geen goede moeder..." Ken je die gedachte?


Dat je op het schoolplein staat en de moeder van het beste vriendinnetje van jouw kind komt op school met een traktatie, waarvan je denkt: “Waar haalt die vrouw de energie en tijd vandaan?

Of dat je aan het einde van de dag even gaat liggen op de bank en je kind even voor een filmpje zet…Wat kun je je dan voor je hoofd slaan, als je iemand anders hoort zeggen: “Oh, aan het einde van de dag bak ik altijd glutenvrije koekjes met mijn kind, zo gezellig even me-time.

Inderdaad...dan kun je je wel eens geen goede moeder voelen.


Opvoeden...je krijgt er geen gebruiksaanwijzing bij.

Bij het opvoeden van onze kinderen hebben we geen gebruiksaanwijzing gekregen. Die kleine kwam niet het baringskanaal uit met een stappenplan, waarop stond: “Mam, als je nu eerst even dit doet,…en dan weer dat,…dan komt het helemaal goed. “


Ik durf geen fouten te maken.


Het liefst zouden we dat wel willen toch, dat maakt het leven een stuk makkelijker. Dan hoef je niet zo na te denken. Dan hoef je geen f-o-u-t-e-n te maken..

Aaaah! Daar hebben we ‘m. Onder die gedachte “bang zijn om geen goede moeder te zijn”, zit de overtuiging dat je geen fouten mag maken. Tenminste,…dat MOGEN we wel van ons zelf,…maar alleen als we de fouten kunnen controleren, of in de hand hebben.

En dat is nu precies wat er op zo’n schoolplein gebeurd, of tijdens de lunch waarin je collega vertelt over haar puberdochter, die ze zo lekker vrij laat en dan met haar man een wijntje ging drinken, terwijl jij je vet veel zorgen maakt over wanneer ze nu weer thuis komt...

"Ik wil leren fouten te maken, maar hoe doe ik dat?"

Fouten maken. Durven fouten maken. Dat is een zin die je VAST en zeker wel eens gehoord hebt. Maar WAAROM durven we dat nu eigenlijk niet. Hoe komt het dat we ALLES in het werk stellen om DAT maar te voorkomen.

Dat komt omdat het een onprettig gevoel geeft. Zo voelen we ons minder, we schamen ons, krijgen een knoop in ons maag of kunnen wel een gat graven en er diep in willen springen. DUS: Fouten maken : ho maar.

Tweede reden waarom we ons geen goede moeder voelen.


De angst om geen goede moeder te zijn, heeft niet alleen te maken met durven fouten te maken, maar ook met de onbedwingbare neiging van ons tot vergelijk