Ik voel me geen goede moeder

Vandaag wil ik het met je hebben over dat knagende gevoel, dat je doet denken: “Ik ben geen goede moeder.” Heb je die gedachte wel eens?

"Ik ben geen goede moeder..." Ken je die gedachte?


Dat je op het schoolplein staat en de moeder van het beste vriendinnetje van jouw kind komt op school met een traktatie, waarvan je denkt: “Waar haalt die vrouw de energie en tijd vandaan?

Of dat je aan het einde van de dag even gaat liggen op de bank en je kind even voor een filmpje zet…Wat kun je je dan voor je hoofd slaan, als je iemand anders hoort zeggen: “Oh, aan het einde van de dag bak ik altijd glutenvrije koekjes met mijn kind, zo gezellig even me-time.

Inderdaad...dan kun je je wel eens geen goede moeder voelen.


Opvoeden...je krijgt er geen gebruiksaanwijzing bij.

Bij het opvoeden van onze kinderen hebben we geen gebruiksaanwijzing gekregen. Die kleine kwam niet het baringskanaal uit met een stappenplan, waarop stond: “Mam, als je nu eerst even dit doet,…en dan weer dat,…dan komt het helemaal goed. “


Ik durf geen fouten te maken.


Het liefst zouden we dat wel willen toch, dat maakt het leven een stuk makkelijker. Dan hoef je niet zo na te denken. Dan hoef je geen f-o-u-t-e-n te maken..

Aaaah! Daar hebben we ‘m. Onder die gedachte “bang zijn om geen goede moeder te zijn”, zit de overtuiging dat je geen fouten mag maken. Tenminste,…dat MOGEN we wel van ons zelf,…maar alleen als we de fouten kunnen controleren, of in de hand hebben.

En dat is nu precies wat er op zo’n schoolplein gebeurd, of tijdens de lunch waarin je collega vertelt over haar puberdochter, die ze zo lekker vrij laat en dan met haar man een wijntje ging drinken, terwijl jij je vet veel zorgen maakt over wanneer ze nu weer thuis komt...

"Ik wil leren fouten te maken, maar hoe doe ik dat?"

Fouten maken. Durven fouten maken. Dat is een zin die je VAST en zeker wel eens gehoord hebt. Maar WAAROM durven we dat nu eigenlijk niet. Hoe komt het dat we ALLES in het werk stellen om DAT maar te voorkomen.

Dat komt omdat het een onprettig gevoel geeft. Zo voelen we ons minder, we schamen ons, krijgen een knoop in ons maag of kunnen wel een gat graven en er diep in willen springen. DUS: Fouten maken : ho maar.

Tweede reden waarom we ons geen goede moeder voelen.


De angst om geen goede moeder te zijn, heeft niet alleen te maken met durven fouten te maken, maar ook met de onbedwingbare neiging van ons tot vergelijken.

Zodra we in de valkuil stappen van vergelijken, gaat het mis.

Je kent het vast wel van Facebook of van Instagram. Jij zit lekker in je huispak of je onesie op de bank en je scrollt wat door je feed. Als 30er of 40er kom je langs een uber strak pittig ding van 21. Alles klopt aan haar: high waist skinny tot aan haar oksels, keurig gelakte nageltjes, weeïg en quasi intelligent kijkend vanachter haar laptopje met twee masters op zak kijkt ze je aan, terwijl ze dan ook nog als kers op de taart elk jaar “de reis van haar leven maakt”.

HOE en vooral WAARVAN doet ze dat?


En HOP ! Je praat jezelf al weer helemaal naar beneden…waarom? Omdat je in de valkuil van het vergelijken valt.

We willen als ouders er graag bij horen. waar hoor jij bij?


We willen als mensen graag bij een groep horen.

Dat begint al in de pubertijd. Toen ik 15 was hoorde ik bij de skaters. Ik droeg een baggy pants, ketting langs mn broek, vans of dr Martens aan. En gaan. Super stoer vond ik dat. :-)

Mijn dochter zegt nu: ECHT pap! Hadden zie die TOEN ook al. Ja schat, die hadden ze toen ook al. Sterker nog . Ik loop nog op dr. Martens. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. :-)

Maar nu doe ik dat omdat die dingen heerlijk lopen en er ook gewoon leuk uit zien onder een skinny, maar vroeger deed ik dat omdat ik graag bij een groep wilde horen. En dat is heel normaal voor die leeftijd. Dan ben je , zeker in je pubertijd, helemaal aan het onderzoeken wie of wat je bent. En dus WAAR je bij hoort. Maar nu als volwassene leer je om keuzes te maken niet alleen om erbij te willen horen, geaccepteerd te worden, maar vooral omdat het bij JOU past, omdat dat JIJ maakt. Precies zoals jij bent.


ERBIJ horen, blijft. Tot aan je 100ste.

In het bejaardenhuis, van mijn oma zag ik al kliekjes. Groepjes,..de mensen uit Den Haag aan een tafel., de mensen die uit de volksbuurt bij elkaar, de vegetariërs …en ga zo maar door. We willen ons namelijk veilig voelen. En als er dan een moeder langs komt die volgens onze standaarden het helemaal gemaakt heeft,…voelen we ons eens achtergesteld. Minder…en ja zelfs minderwaardig.


Maar HOE vinden we ons dan wel een goede moeder?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat fouten maken hoort bij leren. Leren is fouten maken.

Alles wat je al weet, wat je kent, daar voel je je prettig bij. Dat kun je bij wijzen van spreken blindelings doen, maar dan komt er iets waar je nog geen verstand van hebt, of waar je over twijfelt, dat is dan nieuw. Dan is het logisch dat je soms even onzeker bent of twijfelt, dat hoort bij leren.


Mag je iets moeilijks vinden? Soms zijn er dingen die lastig zijn, of die niet in 1x gaan.

Toen ik voor het eerst een podcast maakte had ik geen idee hoe dat moest… toen zette ik echt een radio stem op: welkom bij love update date date date….als of ik in een kermisattractie zat.;-) Dat hoorde ik bij anderen, dus dacht ik dat dat normaal was.

Tot dat ik veel meer mijn eigen Tone of Voice ben gaan ontdekken, gewoon wie ik ben,…als of ik met mijn vrouw op de bank zit met een bak chips op mn schoot. Zo praat ik dan , lekker ontspannen. Achteraf kon ik daar enorm om lachen…dat was gewoon zoeken,…eerst kopiëren van anderen, en daarna je eigen stem zoeken, je eigen stijl,…zo is het ook met het moederschap.


Het kan niet in 1x perfect,… er zijn honderden manieren om ergens te komen.

In mijn programma Love Your Life geef ik een routekaart. Maar om op je bestemming aan te komen zijn zo veel wegen te benoemen. Mensen vragen mij wel eens: “Wat is nu de beste manier om…de snelste manier om...” Dan is mijn vervolg vraag altijd: Wat zou voor JOU het beste zijn? Want daarmee moet je het toch doen? Jij leeft toch jouw leven?


"Wat zou voor jou het beste zijn?"

En door dingen te gaan doen, krijg je ervaringen. En van die nieuwe ervaringen leer je weer.

Dus durf jij te zijn wie jij bent? Misschien wel een moeder die helemaal niet zo van knutselen houdt, of een moeder die helemaal niet zo van die uber creatieve traktaties maakt, maar weer heel leuk kan voorlezen, of ontzettend veel geduld heeft. Jij bent jij. En daar mag je trots op zijn.


Hoe kan ik mij een goede moeder voelen? Even alle tips op een rij:

  1. Fouten maken hoort bij leren.

  2. Mag je iets moeilijks vinden? Soms is iets moeilijk, lastig of eng.

  3. Het kan niet in 1x perfect.

  4. Door dingen te doen, krijg je weer nieuwe ervaringen.

Wil jij meer genieten ? Beter leren ontspannen? ECHT de KEUZES maken in je leven die passen bij JOU? En leren om VOL in het leven te staan en trots te kunnen zijn op wie jij bent? Volg dan het Love Your Life programma.

Groetjes,

Maarten


www.loveupdate.nl

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven