Ik vind keuzes maken moeilijk.

In deze nieuwe blog ga ik het met je hebben over de vraag: “Ik vind keuzes maken moeilijk.”

Ik vertel je waarom dat vaak zo moeilijk is, en wat je er aan kunt doen,…om …inderdaad…gemakkelijker keuzes te maken...
Keuzestress


Als je het woord 'keuzestress' ziet staan, dan denk je misschien: "Jaaaaaa, daar herken ik mijzelf enorm in. Ik heb ook last van keuzestress,…ik ben zo wat een geboren twijfelaar."

Of misschien herken je het dat sommige keuzes maken in je leven best wel even lastig kunnen zijn. Grote maar ook kleine keuzes.

Wat dan te doen? Hoe kun je minder last hebben van keuzestress? Daar vertel ik je meer over. Schrijf mee, want er komen waardevolle tips voorbij. :-)

Overal zijn keuzes. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot dat je naar bed gaat. O-v-e-r-al.

Overal moet je kiezen tussen a en b. Of zelfs tussen a, b EN c en ook misschien nog d.

Er is ook ontzettend veel.

De afgelopen jaren is het aanbod enorm gestegen.

Ik klink beetje als een ouwe opa, zo zegt mijn oudste dochter wel eens, als ik zeg dat we vroeger in de winkel maar 2 soorten pindakaas hadden. 3 soorten cornflakes en 2 soorten verzekeringen: ziekenfonds of particulier. Lekker makkelijk en overzichtelijk. Maar ook misschien wel wat saai...

Dat was natuurlijk ook nog eens geregeld vanuit een generatie, waarin vaak “de mensen die het voor het zeggen hebben”, aan jou vertelden wat je moest doen. Ook wel de verzorgingsstaat genoemd.

Zo werd je in de tijd van mijn moeder: “Of verpleegster of juf." Meer smaken waren er niet. En mannen? Ja,…die gingen werken. En als je als vrouw zwanger werd, dan was het logisch dat je ging stoppen met werken… Daar werd ook vanuit gegaan. Dat is nu echt ondenkbaar. Dat hele generaties vrouwen een mooi diploma op zak hadden om die te verruilen voor de poepluiers, de keuken en de strijkplank. In het gunstige geval kon je dan als de kinderen 'ouder' waren, weer eens op zoek naar een baan. Tja,...Nu zou men dan zeggen: "Mevrouw,...u heeft wel een groot gat in uw CV. Hoe komt dat?"


Welke keuze past bij mij?


Inmiddels zijn we heel wat jaren verder,..en is het steeds normaler geworden om van wat ik altijd maar noem: van heel groot naar heel klein te gaan. We willen exclusief, we willen specifiek, we willen op-maat.

Een verzekering die bij MIJ past. Kleren aantrekken die MIJN stijl uitstralen. In de opvoeding van onze kinderen willen we ONS gedachtengoed duidelijk naar voren laten komen. We zijn van massa naar heel persoonlijk gegaan. Dat zie je overal terug: in de zorg, in het bedrijfsleven, in de praktijk van de psycholoog tot en met je eigen huiskamer.

Dat vind ik aan de ene kant echt geweldig. Want als ik iets mankeer, dan wil ik niet naar EEN dokter, maar dan wil ik naar DE dokter. Ik wil niet iemand die iets ERBIJ doet, maar ik wil een specialist. En waarom? Omdat ik ECHTE aandacht wil. We vinden dat we dat verdienen.

We zijn gewend geraakt aan custom made service. Dat is ons nieuwe normaal geworden. Alles is achter 1 knop op onze laptop te krijgen. Daardoor zijn onze eisen,…of eigenlijk onze verwachtingen ook anders geworden.


"Wilt u een latte, filterkoffie of een cappuccino ?"


"...En welke bonen trouwens?"


Als we in een restaurant niet de vraag krijgen WAT voor een soort koffie we willen,…dan vinden we dat heel raar…terwijl je vroeger gewoon een wit porselein kopje met dito schoteltje kreeg, die je in 3 slokken op had…en that’s it.

Ook als het gaat om de keuze van onze liefdespartner. Sinds Tinder, zijn we ons steeds meer bewust geworden van de keuzemogelijkheden.

Dat is heerlijk zoveel keus toch? Zo kunnen we onze partner helemaal custom made samenstellen: grote billen of juist platte, ronde borsten of juist een bescheiden formaatje tot en met een Arie Boomsma look-a-like of een Ellen Hoog typje. Alles is te swipen.

Maar tegelijkertijd is dat ook een groot gevaar voor ons brein.

Ons brein kan dat niet aan. Zoveel keuzes. In het ergste geval raken we er, zoals ze dat in het Engels zo mooi noemen: "numb" van. Niets boeit ons meer echt. Het moet dan wel van zulke uitzonderlijke kwaliteit zijn, wil het dan ok zijn volgens onze normen.


Niet voor niets vinden mensen die de lat nogal hoog leggen voor zichzelf of die in een burn-out terecht zijn gekomen , het heerlijk om naar een retraite te gaan,..of even naar de sauna.

Dan kan ik me op 1 DING richten. Wel zo overzichtelijk.

Zoveel keuzes is dus heerlijk. Lekker persoonlijk. Maar dus ook iets om gierend gek van te worden.

Er zijn vaak zoveel keuzes,…dat je er van kunt verlammen. Je staat stil. En je weet gewoon weg niet wat te kiezen. Want overal zitten haken en ogen aan. En ALLES kan leuk zijn.

En ja wel hoor…daar hebben we 'm: FOMO…Fear of missing out.


Fear of missing out (fomo)


FOMO is een begrip waarin ze in de marketing ook handig op in spelen.

Zinnen als: “Jij wil toch ook lekker bijkomen deze vakantie?” Of “Jij wil er deze zomer er toch ook spetterend uit zien? "

Alles vaak netjes binnen de grens,…maar het feit blijft: Vaak en zeker als je nu rond de 20, 30 bent,…is er dan dat donkere gevoel van binnen dat zegt: Ik ben bang er niet bij te horen.

En laat dat nu NET een van onze biologische driften zijn: We hebben het nodig om ERBIJ te horen. GEZIEN en GEHOORD te worden.

En als we ‘m doortrekken,…dan wordt ie helemaal lastig…: Want wat als ik nu geen keuze kan maken,…dan hoor ik dus nergens bij….En wie ben ik dan? Als ik nergens bij hoor. Tja,…wie ben ik dan…?

Als je de lat voor jezelf dus kneiter hoog legt, en je je geluk of je keuzes baseert op alleen maar anderen, zonder zelf achter het roer te staan...dan kun je zelfs gaan twijfelen aan wie je werkelijk bent... Gevaarlijk dus...

Een keuze maken is eng. Dat is gewoon zo.


Een keuze maken is eng. Want kies je niet voor het ene en wel voor het andere. Dan geeft dat aan de ene kant een prettig gevoel, maar aan de andere kant zo’n zeurderig gevoel: “Want,..wat nu als ik het verkeerde kies?”

Ik zie dat vaak terug bij grote keuzes als een baan of als een partner. Mensen hebben vaak een gigantisch wensenlijstje, waar zo’n baan of de nieuwe vlam aan moet voldoen.

Ik wil in mijn nieuwe baan EN vrijheid, maar OOK zekerheid. Ik wil EN collega’s om mij heen hebben, maar ook gewoon voldoende tijd alleen hebben.

Of in een relatie. Ze moet EN sexy zijn, maar ik moet er wel gewoon mee kunnen praten. Ze moet EN van feesten houden, maar OOK op de bank een filmpje willen kijken.

Waarom is keuzes maken zo moeilijk ?


Waarom maken we het ons toch zo moeilijk?, vroeg Bernadette mij eens. Een jonge onderneemster die het programma Love your Life bij mij volgde.

Ook zij had moeite met het maken van keuzes. Dat ging zelfs zo ver, dat ze in de loop van de jaren zichzelf in zo’n kramp had gewekt, dat ze allerlei moeilijkheden, discussies of mogelijke nare gevolgen probeerde te vermijden.

Zo nam ze een baan die veel te makkelijk was voor haar, zo hoefde ze geen fouten te maken.

Zo bepaalde ze alles in haar relatie, want zo kreeg ze wat ze graag wilde hebben. Want oh wee, als haar partner haar toch eens zou verrassen….

Haar kinderen kleedde ze piekfijn aan, zo rechtstreeks gerold uit het eerste de beste magazine, zodat ouders op het schoolplein maar geen commentaar konden krijgen.

Dus…waarom is keuzes maken zo moeilijk en doen we er alles aan om de scheve blik van onze buurvrouw of die ene vriendin te vermijden….omdat we ons dan ten diepste niet goed genoeg vinden.

Bernadette, diezelfde onderneemster, zat avonden lang te kijken op sites als zalando of vakantieuitjes. Ze vergeleek…ze vergeleek….ze vergeleek… en vergeleek…om uiteindelijk vanuit ZOVEEL keuzes NIETS te kiezen. Te verlammen.


Maak de keuze! Doe het!

Want wat is er nu zo krachtig aan KIEZEN. Dan neem je de verantwoordelijkheid. Dan STA je ergens voor. Dan zeg je: “DAAR kies ik voor.” Waarom? Gewoon…omdat ik daar voor gekozen heb.

En als je eenmaal daarmee begint,…dan zul je de werkelijke kracht gaan ervaren van keuzes maken. Door te gaan ervaren ga je dan ook meteen voelen waar jou ECHTE behoeftes liggen, in plaats van alleen maar te pleasen naar anderen…om maar niet door de mand te hoeven vallen.


Maak je keuzes kleiner.

Een andere tip die ik je kan geven is: maak de keuzes kleiner.

Er is ooit een psychologisch experiment geweest. Een groep mensen moest eerst langs een marktkraam lopen met 20 verschillende potjes met jam en daarna langs een kraampje met 6 soorten. Waar denk je waar het meeste werd verkocht? Juist... die met 6.

Omdat we het ons brein makkelijker maken. We maken ons brein en ons lijf er rustig mee.

Dus heb je keuze stress? Verklein je keuzes. "DIT is het. DIT is waar je uit moet kiezen."

Dat kan je enorm helpen om meer focus te krijgen en die welverdiende rust waar je zo naar op zoek bent.

De perfecte keuze bestaat echt niet.


Nog een tip is: Weet dat DE PERFECTE keuze er niet is.

Op de wereld lopen er zeer waarschijnlijk duizenden of misschien wel miljoenen perfecte partners voor je rond. DE perfecte keuze is er niet. Niet qua kleding, niet qua opvoeding, qua eten, werk, route naar het winkelcentrum. Nee,…perfect is iets wat we maar bedacht hebben met z’n allen. Dus troost jezelf met die gedachte.

Sterker nog,…hoe meer je ermee bezig bent om alles perfect te gaan doen,…en dan uiteindelijk dan maar voor iets kiest, dan zul je merken dat je van je keuzes ook helemaal niet kunt genieten.

Dat zie je vaak bij mensen die zo ontzettend druk zijn met de auto inpakken voor vakantie, of voorbereidingen voor die verjaardag,…ze zijn meer bezig met de naamkaartjes op tafel en de perfecte koffer die hitte, storm en regenbestendig is, dan met genieten van hoe tof het is om op vakantie te gaan of om dankbaar te zijn voor de persoon die jarig is.

En ook nog eens,…je hebt geen glazenbol. Hoe heerlijk is dat,…om dat te beseffen.

Klopt jouw informatie wel?


Nog een tip als je het moeilijk vindt om keuzes te maken, is dat je je keuze gaat bepalen op basis van goede informatie. Als je geen goede informatie hebt, dan is het lastig om een beslissing te nemen toch?

Als ik een huis wil kopen? Welke informatie heb ik dan nodig? Hele technische informatie over de prijs en hypotheekvorm,…maar misschien heb je het ook nodig om er even naar toe te gaan en eens even te kijken hoe het op zaterdagmiddag eraantoe gaat in die buurt.

Of met enkele buren te spreken.

Verzand je dan in weer ellenlang onderzoek, alsof je Floris Wolfs en Eva van Dongen bent uit Flikken Maastricht? Zeg dan duidelijk tegen jezelf dat je bijvoorbeeld maar een beperkte tijd informatie mag opzoeken. Spreek dit niet alleen met jezelf af, maar ook samen met je partner.


Trek een duidelijke grens


Dus, wat erg handig kan zijn is dat je duidelijk een grens trekt.

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken, dan maakt het misschien ook wel helemaal niet uit waar je voor kiest? Gewoon gaan ervaren dus?

Natuurlijk,…zeker bij grote beslissingen kan het enorm helpen om de plussen en de minnen tegenover elkaar te zetten. Maar in the end,…blijft het een gok. Altijd.


Zijn jullie aan het denken over een kindje? Dan kun je allerlei scenario’s in je hoofd halen, de plussen en de minnen onder elkaar zetten,…maar in the end blijft het een gok. Altijd. Je weet namelijk niet hoe jij je zult gaan voelen als vader of moeder, of hoe het zal zijn een kind van jezelf in je armen… Ervaren dus…

Dat brengt me op de tip: Neem de stap! Doe het. DOEN.

Wat daarbij kan helpen als je het heel spannend vindt om een keuze te maken, om soort van ‘reddingsboeien’ voor jezelf te gaan maken. Dus: Wie of wat zou jou kunnen helpen om de keuze makkelijker te maken?”

Wil je een eigen bedrijf starten? Dan heb je misschien wel eerst een goede businesscoach nodig, voor dat je anders zelf gaat prutsen?

Hetzelfde geld voor het keuzes maken in het algemeen…het kan heel bevrijdend werken om jouw verhaal te vertellen, en dat iemand met een neutrale blik naar jouw verhaal kan luisteren.

Challenge 'Kiezen Voor Jezelf'.


Een hele leuke manier om keuzes te maken,…is om eerst te kiezen voor jezelf. Want daar begint alles. Elke keuze komt uit jou. Wat maakt het nu zo moeilijk om te kiezen, te zorgen voor jezelf, voordat je überhaupt een andere beslissing neemt? En hoe zorg je er nu voor dat je kunt gaan genieten van jou keuze. Doe dan mee aan de challenge Kiezen Voor Jezelf. Die kun je vinden onder programma’s op mijn site loveupdate.nl en daar zit ook nog eens een HELE toffe bonus bij.

De tips nog even op een rijtje:


1) Neem de verantwoordelijkheid om een keuze te maken.

2) Maak de keuze kleiner.

3) De perfecte keuze bestaat niet.

4) Je hebt geen glazenbol.

5) Zorg dat je duidelijke informatie hebt.

6) Trek een grens.

7) Zet de plussen en de minnen naast elkaar.

8) Zorg voor reddingsboeien.

9) Doe de challenge Kiezen Voor Jezelf. :-)

Tof dat je weer een blog van mij hebt gelezen.

Heb jij nu een onderwerp of een vraag die je graag behandeld wilt hebben in mijn blog of in mijn podcast? (Itunes of Spotify) Neem dan even contact met mij op. De makkelijkste manier is dat te doen via Instagram: @relatietips en stuur me dan even een DM.

Fijne dag en…spread the love!