"Ik vergelijk mijn partner steeds met mijn ex"

Bijgewerkt: 30 jun 2020

Sarah heeft de volgende vraag aan mij:


Hallo Maarten, ik heb een vraag aan je. Ik houd veel van mijn vriend, maar toch merk ik dat ik regelmatig hem vergelijk met mijn ex. Ik weet niet precies waarom ik dat doe. Ik probeer het steeds minder te doen, ook omdat ik weet dat mijn vriend het niet leuk vindt. Hoe kan ik hier mee stoppen?


Dank je wel Sarah voor je vraag. Wat eerlijk van je dat je zo open durft te zijn en je je afvraagt waarom je steeds aan je ex denkt.

Laat ik voorop stellen, dat denken aan je ex helemaal niet zo vreemd is. Op allerlei momenten in een relatie kan dat gebeuren: als je net een nieuwe relatie krijgt, zelfs als je al jaren bij elkaar bent en ook bijvoorbeeld tijdens je slaap in je dromen.


Toen je nog een relatie had met je ex, heb je allerlei dingen met hem beleefd. Leuke maar ook minder leuke dingen. Op een gegeven moment is daar een einde aan gekomen. En dat is meteen de eerste vraag die ik aan jou stel. Door een antwoord te vinden op deze vraag, kun je er achterkomen of dit de oorzaak is waarom je vaker aan je ex denkt (of over praat) dan je eigenlijk zou willen.


1. Hoe is de relatie uit gegaan?


Is dat plotseling gegaan? Of zag je het aankomen? Heeft hij het uitgemaakt of jij?

Als een relatie bijvoorbeeld plotseling is uitgegaan of je was het niet eens met het uitmaken van de relatie, maar dat is wel gebeurd, dan kan het nog wel eens gebeuren dat er nog steeds iets is wat nog niet helemaal is "afgerond". Er lijkt dan nog iets te zijn wat je aan hem bindt.

Als je het idee hebt dat dat het geval is, dan kan een goede tip zijn om een afscheidsbrief te schrijven aan je ex, maar dat je die nooit opstuurt. De bedoeling van zo'n brief is dat je alles voor jezelf nog eens op een rijtje zet en dat je een duidelijke afronding hierin voor jezelf maakt.

In de brief kun je dan bijvoorbeeld zeggen, wat je nog zo leuk vindt aan hem en waarom je het zo jammer vindt dat het uit is gegaan. Maar dat je nu een nieuwe vriend hebt en kiest voor deze persoon. Je hebt dus aandacht voor je gemis, maar ook aandacht voor je verlangen om voor de volle 100% bij je vriend te zijn.

Om je op weg te helpen kun je de volgende vragen in deze brief voor jezelf beantwoorden:

  • Wat doet er nog zo'n pijn?

  • Wat heb je nodig van jezelf en mogelijk van je vriend om deze pijn te verzachten?

  • Wat mis je en kun je waarderen ? En kun je dit zien als "dat was TOEN gebeurd.

  • Wat is er nodig om het 100% af te sluiten? Wil je nog iets doen of iets zeggen in de brief?

  • Wat bind je nog aan je ex? En wat zou helpen/nodig zijn om daar los van te komen?


2. Wat brengt het je om nu nog over je ex te beginnen?