"Ik vergelijk mijn partner steeds met mijn ex"

Sarah heeft de volgende vraag aan mij:


Hallo Maarten, ik heb een vraag aan je. Ik houd veel van mijn vriend, maar toch merk ik dat ik regelmatig hem vergelijk met mijn ex. Ik weet niet precies waarom ik dat doe. Ik probeer het steeds minder te doen, ook omdat ik weet dat mijn vriend het niet leuk vindt. Hoe kan ik hier mee stoppen?


Dank je wel Sarah voor je vraag. Wat eerlijk van je dat je zo open durft te zijn en je je afvraagt waarom je steeds aan je ex denkt.

Laat ik voorop stellen, dat denken aan je ex helemaal niet zo vreemd is. Op allerlei momenten in een relatie kan dat gebeuren: als je net een nieuwe relatie krijgt, zelfs als je al jaren bij elkaar bent en ook bijvoorbeeld tijdens je slaap in je dromen.


Toen je nog een relatie had met je ex, heb je allerlei dingen met hem beleefd. Leuke maar ook minder leuke dingen. Op een gegeven moment is daar een einde aan gekomen. En dat is meteen de eerste vraag die ik aan jou stel. Door een antwoord te vinden op deze vraag, kun je er achterkomen of dit de oorzaak is waarom je vaker aan je ex denkt (of over praat) dan je eigenlijk zou willen.


1. Hoe is de relatie uit gegaan?


Is dat plotseling gegaan? Of zag je het aankomen? Heeft hij het uitgemaakt of jij?

Als een relatie bijvoorbeeld plotseling is uitgegaan of je was het niet eens met het uitmaken van de relatie, maar dat is wel gebeurd, dan kan het nog wel eens gebeuren dat er nog steeds iets is wat nog niet helemaal is "afgerond". Er lijkt dan nog iets te zijn wat je aan hem bindt.

Als je het idee hebt dat dat het geval is, dan kan een goede tip zijn om een afscheidsbrief te schrijven aan je ex, maar dat je die nooit opstuurt. De bedoeling van zo'n brief is dat je alles voor jezelf nog eens op een rijtje zet en dat je een duidelijke afronding hierin voor jezelf maakt.

In de brief kun je dan bijvoorbeeld zeggen, wat je nog zo leuk vindt aan hem en waarom je het zo jammer vindt dat het uit is gegaan. Maar dat je nu een nieuwe vriend hebt en kiest voor deze persoon. Je hebt dus aandacht voor je gemis, maar ook aandacht voor je verlangen om voor de volle 100% bij je vriend te zijn.

Om je op weg te helpen kun je de volgende vragen in deze brief voor jezelf beantwoorden:

  • Wat doet er nog zo'n pijn?

  • Wat heb je nodig van jezelf en mogelijk van je vriend om deze pijn te verzachten?

  • Wat mis je en kun je waarderen ? En kun je dit zien als "dat was TOEN gebeurd.

  • Wat is er nodig om het 100% af te sluiten? Wil je nog iets doen of iets zeggen in de brief?

  • Wat bind je nog aan je ex? En wat zou helpen/nodig zijn om daar los van te komen?


2. Wat brengt het je om nu nog over je ex te beginnen?


Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je nu nog over je ex spreekt of over denkt. Het kan inderdaad een gemis zijn. Maar het kan ook zo zijn dat je een van de grootste fouten maakt op liefdesgebied en dat is: vergelijken.

Zodra je gaat vergelijken ga je scheef. Je kunt nooit appels met peren vergelijken. Je kunt van je ex niet je huidige partner maken of andersom. Het zijn totaal twee verschillende mensen met twee verschillende karakters, positieve en negatieve eigenschappen.

Het kan ook zo zijn dat er iets is, dat je niet leuk vindt in je huidige relatie. Je irriteert je aan iets of je zou het graag anders zien. Kun je dat zeggen tegen je vriend?

Hierbij kan het helpen om:

  • Zeg wat je graag anders zou zien en begin je zin met "ik". Bijvoorbeeld: "Ik zou het fijn vinden als..."

  • Vertel wat je moeilijk vindt. Praat bijvoorbeeld over dat je andere verwachtingen had.

3. Is het een fantasie?


In onze fantasie, dagdromen of nachtelijke dromen kan er veel gebeuren. Er zijn zelfs mensen die vooraf kunnen bepalen waar ze graag over zouden willen gaan dromen, en dat dan ook gaan doen. Dat kan erg spannend zijn.

Iedereen droomt wel eens van seks hebben met een vreemde, met je ex, met iemand van hetzelfde geslacht of bijvoorbeeld met meer mensen tegelijkertijd.

Je kunt dat zien als een taboe of als iets fouts of zelfs "vies". Maar in de nacht komen vaak beelden bij elkaar, die je overdag hebt meegemaakt. 's Nachts komt het vaak tot een vreemde mengelmoes. Een interessante vraag zou kunnen zijn: "Wat betekent deze droom voor jou? of Wat geeft het je?

Een dergelijke droom over je ex hoeft bijvoorbeeld helemaal niet te betekenen dat je weer graag seks wilt met je ex, maar kan ook een hele andere betekenis hebben: bijvoorbeeld dat je meer spanning wilt in je relatie met je huidige partner of dat je meer ruimte of spanning wilt zoeken.

Ga dus na wat de diepere betekenis voor jezelf kan zijn. Vaak zit 'm dat in een verlangen. Wat zou dus je verlangen kunnen zijn?


4. Heb je al met je vriend hierover gesproken?


Het kan heel goed zijn om met je vriend te spreken over waarom je wel eens je ex erbij haalt. Belangrijk hierin is, dat je ook luistert naar zijn mening hierin. Wat vind hij ervan dat je dat doet? Voor sommige partners is het zo dat ze het voor kennisgeving aannemen, zo van: "Ok, dat was TOEN blijkbaar zo..." of dat jullie er samen om kunnen lachen. Bijvoorbeeld om een grappige of onhandige situatie TOEN.

Belangrijk is om te weten dat je heel helder moet zijn in je commitment naar hem. Heb je 100% voor hem gekozen? Nee? Wat houd je tegen? Wat zit er tussen? Dat kan een goed gespreksonderwerp dan zijn.

Wil je hier verder op doorpraten? Plan dan eens een gratis kennismakingsgesprek in (dat doe je hier: GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK)....dan kunnen we het verder op een rijtje zetten. Fijne dag nog.

Maarten
204 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven