Ik ben bang om jou te kwetsen

Ken je dat? Dat je graag iets wilt zeggen, maar dat je niet durft omdat je bang bent om de ander te kwetsen?

Vaak gebeurt dit als je de ander wilt confronteren met iets.

Je bent niet blij als je partner zijn spullen op de trap laat liggen en jij hebt het gevoel het steeds maar weer te moeten opruimen.

Je kinderen willen niet naar je luisteren, ook als je twee keer iets heel vriendelijk hebt gevraagd.

Of je moeder blijft maar aan de telefoon doorgaan met haar verhaal, terwijl je op het punt staat om de kinderen op te halen.

Waarom zeggen we dan niet gewoon wat we er van vinden?

Dat komt omdat je graag de relatie met de ander goed wilt houden en de ander geen pijn wilt doen.

Wat het vaak ook mogelijk maakt om de ander met iets te confronteren, is omdat we graag aardig gevonden willen worden.

Zo willen we "vriendjes zijn" met onze kinderen, nog steeds die lieve dochter zijn die braaf in de pas loopt en we willen die gezellige partner zijn die niet moeilijk doet.


Spreek je uit!


En omdat we vaak die lat dan voor onszelf zo hoog hebben liggen, dat we aardig moeten blijven, beleeft of vriendelijk, spreken we ons zelf niet werkelijk uit.

Het nadeel van je niet uitspreken is, dat het van binnen gaat rotten.

Je gaat het opstapelen. En dan is er een grote kans dat het na verloop van tijd het er als een vulkaan uitkomt.

Je kind, je partner, je moeder of je vriendin, heeft dan werkelijk geen idee meer waar het over gaat. Dat komt omdat je er dan ook vaak oude koeien bij gaat halen.


Ja en toen en toen deed je ook al niets. En toen en toen ging je ook al nooit...

Grenzen


Maar je uitspreken. Dus iets zeggen wat best persoonlijk is. Of nog anders gezegd: Praten over jezelf. Dat vinden heel veel mensen moeilijk. En dat is ook logisch. Want dat is ook moeilijk. Er zit een soort risico in, namelijk. De ander kan je dan stom vinden, raar of overdreven.

Maar het grappige is, is dat dat vaak meer spookbeelden van onszelf zijn, dan dat dat echt in de praktijk gebeurt.

Meestal zijn mensen blij en vinden ze het alleen maar knap en fijn als jij jezelf uitspreekt. Dat nodigt namelijk uit, dat de ander dat ook gaat doen.

Trouwens, het gaat eigenlijk alleen maar over jouw persoonlijke grens. Er is blijkbaar een grens bereikt. Je vindt iets vervelend. Je bent geraakt door iets. Is dat erg?

Mensen die de lat voor zichzelf nog al hoog leggen, of veel van zichzelf verwachten vinden dat ze perfect moeten zijn. Dat ze "het allemaal maar normaal" moeten vinden.


Confronteren? Dan maak ik ruzie.


De ander confronteren vinden we vaak ook eng, omdat we dan denken dat we ruzie gaan krijgen met de ander.

Maar omdat we (helaas) in onze maatschappij heel vaak om de hete brei heen draaien, zijn we niet gewend aan liefdevol confronteren.

Voor confronteren is het wel belangrijk dat je nog steeds contact houdt met de ander.

Confronteren betekent niet dat je eens lekker de ander de huid gaat vol zeiken en zeggen wat je allemaal dom vindt aan de ander.

Nee, confronteren doe je op zo'n manier, zodat je laat merken dat je het goed bedoeld met de ander. Dat het te maken heeft met jou. Met jouw grenzen, met jouw "iets" dat geraakt is.

Niets meer en niets minder.

Zolang je maar "ik" gebruikt in je verhaal, dan zit je voor 90% goed. Maar zodra je "jij" gaat gebruiken, dan is er een grote kans dat de ander zich aangevallen voelt. En dat gebeurt veel minder bij het woordje "ik".

Het klinkt ontzettend school-achtig. "Ja, ja,...daar hebben we 'm weer de ik-boodschap".

Maar ga het maar eens doen. Doe het maar eens op je werk. Tegen je kinderen. Tegen je vriendin.

Dat kan best 'dichtbij' komen, maar is ook super bevrijdend. Lekker niet meer eromheen hoeven draaien, maar gewoon vertellen...


Wil je het echt eens anders?


Dan heb ik een leuke manier daarvoor bedacht.

Ik heb gemerkt dat vaak mensen die een lage dunk hebben van zichzelf, de lat nogal hoog leggen of maar door-en-door sjezen in het leven, ze het moeilijk vinden om zich uit te spreken.

Althans...niet op een effectieve manier. Ze gooien het misschien wel over de schutting en dan is het weg... Maar wat dan? Of ze houden zich stil en denken dat het wel weer overwaait...Maar ja,...dan waait het altijd weer terug in je gezicht.

En omdat we a-l-l-e-m-a-a-l zo blij zijn dat we niet meer naar die middelbare school terug hoeven, maak ik graag leren leuk.

Want leren over jezelf is leuk. Je kunt er namelijk alleen maar wijzer van worden.


Raas jij alleen maar door? Neem je nooit de tijd voor jezelf? Of duik jij altijd voor jezelf weg? Hoe kun je dan überhaupt weten wat jij belangrijk vindt ? Waar jij voor staat? Waar jouw grenzen liggen?

Dan nodig ik je uit om mee te doen aan de 10 dagen challenge "Kiezen voor Jezelf".

Hierin leer je om 10 dagen lang stil te gaan staan bij 'lief te zijn voor jezelf' en jezelf weer serieus te gaan nemen.

Doe je mee? Check deze link: https://www.loveupdate.nl/challenge-kiezen-voor-jezelf

23 weergaven0 opmerkingen