HSP (hooggevoelige personen) en je relatie

Ben jij hooggevoelig? Of heb je een vermoeden dat jij wel eens HSP kan zijn? Dan heeft dat niet alleen een effect op jezelf, maar ook op je relatie.

Wat de invloed van HSP op je relatie kan zijn, wordt niet vaak benoemd.

Wil je je relatie gezond houden en jij of je partner heeft HSP? Lees dan vooral verder.


Een hooggevoelig persoon is als een vingerafdruk


Leg jouw hand eens naast de hand van je partner en vergelijk eens elkaars vingerafdruk.

Je merkt die zijn niet hetzelfde.

Met HSP is dat net zo. Grof weg zijn er twee soorten HSP'ers te bekennen: HSP'ers die de energie opslurpen van anderen en HSP'ers die graag actie zoeken, alleen daar soms hun eigen energielevel niet in de gaten houden.


High sensation seeking hsp en je relatie


Partners verschillen vaak in energie. Ik noem dat altijd: je hebt een "grounder" en een "flyer". De ene wilt graag op de grond blijven. Zekerheid. Is misschien wel nuchter te noemen. Terwijl de ander meestal gaat voor het avontuur, het nieuwe, het andere. Als jij een highsensation seeking hsp'er bent, dan wil je maar wat graag het avontuur op zoeken.

Een belangrijk punt waarin je dat vooral kunt merken is werk. Deze mensen hebben vaak ideeën te over. Steeds weer iets anders. Steeds weer iets nieuws.

Partners kunnen dan nog wel eens zeggen: "Kies nu eens." of "Zet nu eens door" of "Maak nu eens iets af."


Prikkels komen te hard binnen


Bij HSP is het algemeen bekend dat prikkels te hard binnenkomen. Er zit als het ware geen of een dunne filter tussen de invloeden van buitenaf en jouw lichaam.

In je relatie zul je als HSP'er zul je dat dus ook zeker meemaken.

Is jouw partner verdrietig of boos? Het komt wellicht wel zo'n 10x harder bij je binnen.

Dit geldt natuurlijk hetzelfde als enthousiasme en verliefdheid.

Niet alleen de prikkels van buitenaf komen hard binnen, maar ook de prikkels die je als HSP'er van binnen voelt.


Als rechtgeaarde HSP'er kan ik je zeggen, dat als ik mijn vrouw aankijk ik mij echt in de zevende hemel voel. Daar is niets overdreven aan. Zo voel ik dat werkelijk. Soms vergelijk ik het wel eens, voor mensen die daar helemaal niets bij kunnen voorstellen, met stiekem even een snuifje van het een of ander te hebben genomen, maar dan 10x sterker.

Leuk natuurlijk. Maar voor een partner kan dat soms aanvoelen als: "Is mijn manier ook goed? Bij jou is het altijd zoveel..."


Moe na een feestje


Doordat er geen filter of nauwelijks een filter zit tussen jou en de omgeving, is het dus zaak je energieverdeling goed op peil te houden als HSP'er.

De kunst is om dit ook te gaan communiceren naar je partner. Hij of zij kan immers niet ruiken hoeveel energie er nog in jouw interne batterij zit.

Zeker bij een high sensation seeking hsp'er kan dat soms knap lastig zijn, omdat de klap pas diezelfde avond komt.

Je partner denkt dan mogelijk: "Zo! Die heeft nog lekker veel energie. Laten we er een derde ronde aan vastplakken",...terwijl je daarin in een klap op de bank stort.

Voor je gevoel kom je er dan pas achter dat je alles gegeven hebt, en misschien wel te veel.


Moet ik drukte vermijden?


Drukte vermijden. Is dat wat je dan moet doen? Moet je dan samen met je partner als een huismus thuiszitten en niet meer bij familie of vrienden op bezoek gaan? Zeker niet.

De truc is alleen dat jij je lijf goed gaat aanvoelen.

Een prachtige zin die je daarvoor kunt gebruiken is door regelmatig op de dag tegen jezelf te zeggen: "Hoe voel ik mij nu?"

Dat zijn we totaal niet gewend om te doen. Maar doe het maar eens. Je zult zien wat voor een schat aan informatie je dat gaat geven.


Emoties komen hard binnen


Zoals ik al benoemde komen emoties hard binnen. Dat zit 'm niet alleen maar in de letterlijke reacties van je partner, maar ook in het interpreteren van de emoties.

Doordat als het ware de antennes van de HSP'er nogal strak staan afgesteld, wordt elke lichaamshouding, mimiek en bewegingen tot op de millimeter geregistreerd. Iets wat mensen met dat filter nauwelijks zal opvallen en er in sommige gevallen om de communicatie wat te bevorderen met hun partner graag een HSP-antenne bij zou willen hebben. Maar voor de HSP'er of de high sensation seeking HSP'er is dit dagelijkse kost.

Vaak weet of voelt hij of zij aan of de partner niet lekker in zijn vel zit, hoofdpijn heeft of zeer waarschijnlijk iets naars op zijn werk heeft meegemaakt. Super handig. Je bent lekker 'in tune' met de ander. Maar ook S-U-P-E-R vermoeiend.

Daarnaast kan het voor de partner regelmatig aanvoelen als of je zijn of haar gezichtsuitdrukkingen analyseert en daar de nodige subjectieve saus overheen gooit. Wederom niet bevordelijk voor de onderlinge band.

De pest is alleen...dat de HSP'er in het verleden zo vaak voor zijn gevoel "gelijk" heeft gehad in het beoordelen van zijn visuele analyses, dat het lastig is om niet op dat kompas te varen.

Ook hier is het belangrijk om als HSP'er regelmatig te checken bij je partner of jouw bevindingen wel kloppen. Want ook als HSP'er kun je dingen interpreteren en er volledig naast zitten.


HSP en de veiligheid in je relatie


Het interpreteren van elkaars emoties is belangrijk in je relatie. Zo kun je bijvoorbeeld zien aan de ander dat hij of zij verdrietig, bang, boos of blij is en kun je als partner daarop inspelen. Dat maakt het veilig voor de ander. Je bent er voor de ander.

Maar blijf checken of jouw overweldigende gevoel wel klopt bij de werkelijkheid.


HSP, muziek en films


Muziek luisteren of samen kijken naar een film met je partner kan ook een interessante gewaarwording zijn.

Regelmatig komt het bij mij voor dat ik samen met mijn partner in de auto zit, de radio aanstaat en terwijl we midden in een gesprek zitten ik door de muziek wordt meegevoerd naar een compleet andere wereld met bij behorende emotie.

Zo wordt "gewoon luisteren naar Liefs uit Londen van Blof" een intern schouwspel van heftige emoties met bij behorende visuele romantische beelden. :-)) Dit kan zomaar uitmonden in een "Schat, wat hou ik toch van je." Terwijl zij zojuist het had over dat we nog sperziebonen bij de supermarkt moesten halen.


HSP en kletspraatjes


Als relatietherapeut heb ik het juiste vak gekozen voor een HSP'er. De gesprekken die ik voer gaan vaak niet over koetjes en kalfjes, maar over het leven in al zijn weerbarstigheid.

Dit soort gesprekken geven mij veel voldoening. Dit past ook precies bij de gemiddelde HSP'er. Die is namelijk vaak opzoek naar zingeving, de vraag achter de vraag en triggert de wereldproblematiek 'm enorm; en kan daar uren over door filosoferen. Het voordeel is dan natuurlijk dat ik mij goed kan inleven en weet vaak snel de vinger op de zere plek te leggen.

Alleen, mocht jij jezelf hier ook in herkennen, en een "mensen-mens-beroep" hebben, heb ik in de afgelopen jaren wel moeten leren om die emoties op een prettige manier te kunnen containeren. Doe je dat niet, dan loop je het gevaar meegezogen te worden in de emoties, en niet meer objectief en gepast in een gesprek te staan. Daarnaast, wederom, is dus energieverdeling heel belangrijk. Zo heb ik vaak coachingsgesprekken in de ochtend en in de middag doe ik dan mijn administratie. Of net andersom. Zo kan mijn brein ook weer tot rust komen.


Begaan zijn met de wereld is dus ook een typisch gevalletje HSP. Omdat je zoveel prikkels binnenkrijgt, zoveel ziet, hoort, ruikt, proeft etc... vinden HSP'ers het vaak fijn om iets terug te geven aan de wereld. Niet zelden zie je HSP'ers terug bij goede doelen organisaties of circulaire organisaties.

Ik heb het echt moeten leren om een kletspraatje te maken met iemand. Al snel voelde "small-talk" aan als iets onbelangrijks. Terwijl je vaak vanuit small-talk veel makkelijker de diepte in kan gaan met iemand. Zo stelde ik op een verjaardag niet de vraag: "Hoe is het?", maar eerder "Hoe is het echt met je?" :-) Voor mij heel normaal, maar voor de eerste de beste vage kennis wat vermoeiend. Om niet je partner te vergeten...die het soms ook gewoon lekker vindt om te hangen op de bank en niet te hoeven hebben over de zin van het leven.

Gelukkig heb ik mogen ervaren dat het over "niets" te hoeven hebben ook heel ontspannend kan zijn en juist mijn energiebalans weer helemaal goed kan bijtrekken.


HSP'ers zijn echte gevers


HSP'ers zijn vaak echte gevers. Lekker voor de partner natuurlijk.

Maar de HSP'er vergeet dan vaak dat hij of zij ook gevoed moet worden door de partner.

Een mooie manier daarvoor is er samen achter komen wat de taal van de liefde is van jou en je partner.

Als men hier geen oog voor heeft dan ligt overbelasting en een op den duur scheve verhouding in je relatie op de loer.

Durf dus als HSP'er ook te ontvangen in plaats van alleen maar te geven. Probeer hierbij, als je de neiging om weer te gaan geven weer voelt opkomen, stil te staan bij hetgeen jouw partner jou wilt geven en wat voor een effect dat op jou heeft. Zo leer je stap voor stap beter te ontvangen.


Wil je met meer zelfliefde en ontspanning in het leven staan? Download dan gratis het Zelfvertrouwen Stappenplan, dat ook heel goed als 'basishouding' werkt voor HSP'ers.

Dit kun je doen door op het onderstaande plaatje met de zonnebril te klikken. :-)134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven