HSP (hooggevoelige personen) en je relatie

Bijgewerkt: 3 nov 2020

Ben jij hooggevoelig? Of heb je een vermoeden dat jij wel eens HSP kan zijn? Dan heeft dat niet alleen een effect op jezelf, maar ook op je relatie.

Wat de invloed van HSP op je relatie kan zijn, wordt niet vaak benoemd.

Wil je je relatie gezond houden en jij of je partner heeft HSP? Lees dan vooral verder.


Een hooggevoelig persoon is als een vingerafdruk


Leg jouw hand eens naast de hand van je partner en vergelijk eens elkaars vingerafdruk.

Je merkt die zijn niet hetzelfde.

Met HSP is dat net zo. Grof weg zijn er twee soorten HSP'ers te bekennen: HSP'ers die de energie opslurpen van anderen en HSP'ers die graag actie zoeken, alleen daar soms hun eigen energielevel niet in de gaten houden.


High sensation seeking hsp en je relatie


Partners verschillen vaak in energie. Ik noem dat altijd: je hebt een "grounder" en een "flyer". De ene wilt graag op de grond blijven. Zekerheid. Is misschien wel nuchter te noemen. Terwijl de ander meestal gaat voor het avontuur, het nieuwe, het andere. Als jij een highsensation seeking hsp'er bent, dan wil je maar wat graag het avontuur op zoeken.

Een belangrijk punt waarin je dat vooral kunt merken is werk. Deze mensen hebben vaak ideeën te over. Steeds weer iets anders. Steeds weer iets nieuws.

Partners kunnen dan nog wel eens zeggen: "Kies nu eens." of "Zet nu eens door" of "Maak nu eens iets af."


Prikkels komen te hard binnen


Bij HSP is het algemeen bekend dat prikkels te hard binnenkomen. Er zit als het ware geen of een dunne filter tussen de invloeden van buitenaf en jouw lichaam.

In je relatie zul je als HSP'er zul je dat dus ook zeker meemaken.

Is jouw partner verdrietig of boos? Het komt wellicht wel zo'n 10x harder bij je binnen.

Dit geldt natuurlijk hetzelfde als enthousiasme en verliefdheid.

Niet alleen de prikkels van buitenaf komen hard binnen, maar ook de prikkels die je als HSP'er van binnen voelt.


Als rechtgeaarde HSP'er kan ik je zeggen, dat als ik mijn vrouw aankijk ik mij echt in de zevende hemel voel. Daar is niets overdreven aan. Zo voel ik dat werkelijk. Soms vergelijk ik het wel eens, voor mensen die daar helemaal niets bij kunnen voorstellen, met stiekem even een snuifje van het een of ander te hebben genomen, maar dan 10x sterker.

Leuk natuurlijk. Maar voor een partner kan dat soms aanvoelen als: "Is mijn manier ook goed? Bij jou is het altijd zoveel..."


Moe na een feestje


Doordat er geen filter of nauwelijks een filter zit tussen jou en de omgeving, is het dus zaak je energieverdeling goed op peil te houden als HSP'er.