Hoe verbeter je je communicatie met je partner?

PODCAST 30 "ALLES IS COMMUNICATIE"


KLIK HIER VOOR DE PODCAST.


In deze podcast ga ik in gesprek met Bernadette Keijzer. Zij is mediator. Samen praten we over haar persoonlijke ontwikkeling, waarin communicatie een grote rol speelt. Ook vertelt geeft ze tips over hoe je de communicatie met je partner kunt verbeteren. Hieronder heb ik enkele punten uit het interview voor je uitgelicht:


-> Er is een verschil tussen de binnenkant en de buitenkant in de communicatie.

De binnenkant zegt je bijvoorbeeld dat je teleurgesteld bent, maar aan de buitenkant reageer je dit boos op de ander af. De kunst is dus om de binnenkant met de buitenkant overeen te laten komen.


-> N.a.v. een discussie kun je jezelf de volgende vraag afstellen: "Welke les heb ik hier uit te leren? Wat kan ik anders doen in de communicatie." Bernadette geeft namelijk aan dat wij elkaar, maar ook onszelf hierin veel te bieden hebben. Je leert jezelf namelijk kennen via 'de spiegel van de ander.'


-> Durf meer los te laten als het gaat om je eigen sterke verwachtingen. Net als met het vasthouden zand in je hand: Als je dan gaat knijpen, dan knijp je het zand eruit. Als je je hand los laat, dan blijft het zand in je hand liggen.


-> Durf te kijken naar de motieven en de bedoelingen van de ander, in plaats van je gelijk willen halen.


-> Durf hulp te vragen. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen.


-> Communicatie leer je voor een groot deel van je ouders. De communicatie -en de copingstijlen hierin. Bernadette spreekt over veilig en onveilig gehecht, over hoe je met stressvolle situaties omgaat. De veilig gehechte persoon zal actief delen en op zoek gaan naar een oplossing, terwijl een onveilig gehecht persoon zal als het ware in eerste instantie niet 'zichzelf' laten zien, maar een verdedigingsreactie laten zien.


Theaterlezing: "Gelijk of Geluk"


Wil je leren liefdevol communiceren met je partner, je kind, je moeder, je collega,...maar vooral met jezelf?

Volg dan de ouderwets gezellige online theaterlezing "Gelijk of Geluk", waarin ik je het principe van liefdevol communiceren stap voor stap uitleg.


Liefs, Maarten

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven