hoe krijg je meer tijd samen?

Je herkent het vast wel, dat jullie allebei druk zijn met je werk en het gezin. En voor je het weet ben je samen een soort "bedrijfje" aan het spelen en vergeet je dat jullie er samen ook nog zijn.

Tijd samen hebben in je relatie is super belangrijk. Als je wilt weten hoe het werkelijk met elkaar gaat, dan is daar de tijd voor nodig. Maak daar dus tijd voor.

Om te voorkomen dat je elkaar uit het oog verliest door de drukte van alle dag, geef ik je hieronder enkele tips.


Tip 1: Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit.


Als het gaat om tijd samen, dan denken veel mensen meteen aan reisjes naar Parijs of een avond doorbrengen in de Librije in Zwolle. Prachtig natuurlijk en erg leuk. Maar tijd samen gaat niet zo zeer om de prijs of de lengte. Het gaat om de kwaliteit. Liever een intens mooi gesprek van 15 minuten, dan samen een avond rondhangen in een peperduur restaurant en samen tegenover elkaar op je mobiele telefoon zit te scrollen.

Spreek samen eens over: Wat maakt de tijd samen voor jou prettig? Wanneer ervaar je het als kwalitatieve tijd samen?

Misschien is dat wel een bos wandeling, of een spelletje doen samen. Alles is mogelijk.

Ben je helemaal druk bezet in je hoofd en kun je niets bedenken wat je samen kunt doen?

Denk dan eens terug aan de begintijd waarin jullie elkaar net leerde kennen. Wat deden jullie toen? Ik weet zeker dat je dan op veel meer ideeën komt.


Tip 2: Tijd samen is normaal


Soms kan het aanvoelen, zeker als je agenda overvol is of als je het gevoel hebt dat je alle ballen in de lucht aan het houden bent, dat "iets doen" met je partner samen ook weer iets op je to-do lijstje is.

Vergeet dat "moeten". Samen met je partner zijn, iets leuks of ontspannends doen moet niet aanvoelen als moeten. Sterker nog: het is juist de basis van alles wat je doet.

Als je je relatie namelijk bijhoudt en kunt terugvallen op elkaar, dan kun je je relatie zien als een veilige basis waarvan uit je alles doet.

Maak het samenzijn dus als iets normaals. En maak het ook leuk!

Dat kun je natuurlijk plannen. Bijvoorbeeld: 1x in de week even een wandelingetje maken samen, gaan fietsen of ergens een kopje koffie halen. Maar door dagelijks te laten merken dat je er voor elkaar bent, kun je dat ook zien als tijd samen.

Vertel aan elkaar wat je leuk vindt aan de ander, waarom je je partner mooi vindt etc... Ook kan het helpen om even zo maar tussendoor even een knuffel te geven.

Miranda vertelde mij:


"...als ik sta te koken dan komt Bram soms achter mij staan en wrijft dan even over mijn rug. Heel fijn vind ik dat altijd."

Tip 3: Wissel van onderwerp


Het gevaar is als je een druk leven hebt, dat je tijdens de tijd samen het ook gaat hebben over werk, opvoeding of de drukke planning die je in je hoofd hebt zitten. Je gebruikt je partner dan meer als een secretaresse of als een sparringspartner. Prima natuurlijk. Die gesprekken zitten er ook tussen. Die regelgesprekken. Maar let op dat de onderwerpen niet te eenzijdig worden. Zo kun je ook onderwerpen bespreken als: "Wat zijn jouw toekomstdromen?", "Wat zullen we in huis veranderen?", "Zullen we iets totaal anders bestellen dan dat we normaal doen?" of "Wat aten we ook al weer toen we elkaar voor het eerst ontmoeten? Zullen we dat bestellen?"

Wissel dus eens van "tijd". Spreek niet alleen maar over wat NU allemaal MOET. Maar ga ook eens naar de toekomst of even terug naar het verleden.


Tip 4: Blijf nieuwsgierig


Als je langer bij elkaar bent, is er een grote valkuil die op de loer ligt. De valkuil van "het wel weten." En dat is een valkuil waar je niet in moet trappen. Wil je je relatie leuk en sprankelend houden, blijf dan nieuwsgierig naar elkaar. Stel vragen als: "Hoe zie jij dat?", "Wat vind jij daarvan?"of "Wat zou jij doen op zo'n moment?"

Op die manier blijf je elkaar inspireren.


Wil je meer diepgang in je relatie? Volg dan samen het online programma "De oersterke relatie".


Fijne dag he,


Maarten

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven