Faalangst: Hoe ga je ermee om?

Ken je dat zeurende gevoel in je buik? Of die steen in je maag?

Faalangst is iets dat veel mensen zullen herkennen. Soms voor heel even, maar het kan je ook behoorlijk uit het veld doen slaan. De grote vraag blijft dan natuurlijk:

Faalangst: Hoe ga je ermee om?


Faalangst of een gevoel van falen ken ik ook. Ik merk het vlakvoor ik "op moet".

Er staat een grote zaal op mij te wachten, die benieuwd is naar wat ik te vertellen heb.

Vroeger stond ik dan bijna letterlijk te kotsen in de coulisse. En stelde ik mij de vraag: "WAAROM? WAAROM? W-a-a-r-o-m wil ik dit?"

En...op het moment dat ik het podium op ging en mijn lezing hield, leek alles in een keer van mij af te vallen.

Omdat ik merkte dat ik soms al dagen van te voren in mijn hoofd (en vooral in mijn lijf) bezig was met een bepaalde lezing die ik moest gaan geven, ben ik hiermee aan de slag gegaan.

Met als resultaat: Veeeeel ontspannender staan op een podium met alleen nog maar een vorm van gezonde spanning. Bye Bye faalangst. Bevrijdend... kan ik je zeggen.


Wat is faalangst eigenlijk?


Faalangst gaat over het gevoel van door de mand vallen. In je hemd staan. Dat mensen je betrappen op een fout. Ten diepste gaat faalangst over schaamte.

Als mensen vroeger wel eens tegen mij zeiden: "Ik heb last van faalangst." Dan wimpelde ik dat weg onder het mom van: "Je moet niet zo zeuren. Er zijn grotere problemen op de wereld." Tot dat ik vaker op het podium ging staan. Toen wist ik in eens wat men bedoelde.

Het gaat om een diep gevoel. Een zeer intens gevoel. Sommigen beschrijven het ook wel als een gevoel van: "Live or Death." Alles in je lijf bereid je voor om het gevecht aan te gaan.

Een serieuze zaak om dus wat met die faalangst te gaan doen.

Trouwens, als je meer wilt weten over dit onderwerp schaamte, kijk dan eens naar het volgende prachtige filmpje van Brene Brown, die dit heel helder uitlegt.


Omgaan met faalangst.


Allereerst is het belangrijk dat je de faalangst serieus neemt. Dat je er niet zoals ik toen in het begin eroverheen walst, het wegpraat of weglacht. Het heeft je iets te zeggen. En op zoek gaan naar die betekenis daarvan kan heel interessant zijn. Een van die betekenissen van faalangst is, hoe existentieel dat ook klinkt: "Dat je mens bent."

Je bent een mens met emoties. Soms ben je blij. Soms ben je boos, soms verdrietig en soms ben je bang. En alles daar tussen in.

Het kan blijkbaar gebeuren dat je af en toe wat uit de bocht vliegt. En dat een gezonde spanning dus omdraait naar een angst waar je last van hebt. Een angst die ervoor zorgt dat je de dingen in een kramp gaat doen. Of zoals mensen dan vaak tegen mij zeggen: "Ik kan mijzelf dan niet meer zijn."

Maar hoe ga je er dan praktisch mee om? Ik geef je een paar waardevolle tips.


Tip 1 "Je bent een mens"


Om door te gaan op wat ik hierboven schreef: "Je bent een mens." En dat is een heel belangrijk gegeven. Mensen die doorslaan in faalangst, die gaan zichzelf vaak zien als ziek of zeggen dat ze een probleem hebben. Faalangst geeft een rot gevoel en kan heel groots aanvoelen. Dat weet ik uit ervaring. Maar zodra je gaat marineren in het "ik heb een probleem en dat is heel erg"