Faalangst: Hoe ga je ermee om?

Ken je dat zeurende gevoel in je buik? Of die steen in je maag?

Faalangst is iets dat veel mensen zullen herkennen. Soms voor heel even, maar het kan je ook behoorlijk uit het veld doen slaan. De grote vraag blijft dan natuurlijk:

Faalangst: Hoe ga je ermee om?


Faalangst of een gevoel van falen ken ik ook. Ik merk het vlakvoor ik "op moet".

Er staat een grote zaal op mij te wachten, die benieuwd is naar wat ik te vertellen heb.

Vroeger stond ik dan bijna letterlijk te kotsen in de coulisse. En stelde ik mij de vraag: "WAAROM? WAAROM? W-a-a-r-o-m wil ik dit?"

En...op het moment dat ik het podium op ging en mijn lezing hield, leek alles in een keer van mij af te vallen.

Omdat ik merkte dat ik soms al dagen van te voren in mijn hoofd (en vooral in mijn lijf) bezig was met een bepaalde lezing die ik moest gaan geven, ben ik hiermee aan de slag gegaan.

Met als resultaat: Veeeeel ontspannender staan op een podium met alleen nog maar een vorm van gezonde spanning. Bye Bye faalangst. Bevrijdend... kan ik je zeggen.


Wat is faalangst eigenlijk?


Faalangst gaat over het gevoel van door de mand vallen. In je hemd staan. Dat mensen je betrappen op een fout. Ten diepste gaat faalangst over schaamte.

Als mensen vroeger wel eens tegen mij zeiden: "Ik heb last van faalangst." Dan wimpelde ik dat weg onder het mom van: "Je moet niet zo zeuren. Er zijn grotere problemen op de wereld." Tot dat ik vaker op het podium ging staan. Toen wist ik in eens wat men bedoelde.

Het gaat om een diep gevoel. Een zeer intens gevoel. Sommigen beschrijven het ook wel als een gevoel van: "Live or Death." Alles in je lijf bereid je voor om het gevecht aan te gaan.

Een serieuze zaak om dus wat met die faalangst te gaan doen.

Trouwens, als je meer wilt weten over dit onderwerp schaamte, kijk dan eens naar het volgende prachtige filmpje van Brene Brown, die dit heel helder uitlegt.


Omgaan met faalangst.


Allereerst is het belangrijk dat je de faalangst serieus neemt. Dat je er niet zoals ik toen in het begin eroverheen walst, het wegpraat of weglacht. Het heeft je iets te zeggen. En op zoek gaan naar die betekenis daarvan kan heel interessant zijn. Een van die betekenissen van faalangst is, hoe existentieel dat ook klinkt: "Dat je mens bent."

Je bent een mens met emoties. Soms ben je blij. Soms ben je boos, soms verdrietig en soms ben je bang. En alles daar tussen in.

Het kan blijkbaar gebeuren dat je af en toe wat uit de bocht vliegt. En dat een gezonde spanning dus omdraait naar een angst waar je last van hebt. Een angst die ervoor zorgt dat je de dingen in een kramp gaat doen. Of zoals mensen dan vaak tegen mij zeggen: "Ik kan mijzelf dan niet meer zijn."

Maar hoe ga je er dan praktisch mee om? Ik geef je een paar waardevolle tips.


Tip 1 "Je bent een mens"


Om door te gaan op wat ik hierboven schreef: "Je bent een mens." En dat is een heel belangrijk gegeven. Mensen die doorslaan in faalangst, die gaan zichzelf vaak zien als ziek of zeggen dat ze een probleem hebben. Faalangst geeft een rot gevoel en kan heel groots aanvoelen. Dat weet ik uit ervaring. Maar zodra je gaat marineren in het "ik heb een probleem en dat is heel erg" verhaal, dan kom je er niet makkelijk uit.

Dus wat dan wel? Erken voor jezelf dat je dit gevoel blijkbaar hebt. Dat dit een gevoel is wat omhoog komt. Dat is niet gemakkelijk. Maar wel heel belangrijk om te doen.


Tip 2 "Je bent waardevol"


Een gevoel van faalangst gaat vaak samen met een gevoel van je minder of zelfs minderwaardig voelen. Weet dat je ook met een gevoel van falen nog steeds een waardevol mens bent. Je bent namelijk nog veel meer dan dat gevoel van falen dat omhoog komt.

Als ik mensen coach die de lat voor zichzelf hoog leggen (en die zie ik nogal veel :-) dan zeggen ze vaak: "Ik ben ook gewoon een faalangstig persoon." Dan maak ik regelmatig het grapje: "Ben je zo geboren?" Ze zijn dan even stil en fronzen dan wat. Ik herhaal dan nogmaals de vraag. En dan uiteindelijk komen ze erachter, dat ze in dat verhaal zijn gaan geloven. Dus aan jou ook de vraag: "Waar wil jij in geloven? In welk verhaal?"


Tip 3 "Leren is vaak niet leuk."


We leven in een prestatiegerichte maatschappij. Er wordt veel van ons verwacht.

Je telt pas mee als je een master op zak hebt, als je in dit of dat register staat ingeschreven, als je die of die baan hebt, als je zo en zo'n auto onder je kont hebt. Voor elke levensfase hebben we wel wat bedacht waar we aan moeten voldoen.

Krijgen we een kindje? Dan moet je als moeder wel voldoen aan dit rijtje eisen.....

Krijg je een relatie? Dan moet ie nieuwe vlam wel passen in het "Gillette the best the man can get" scenario.

Laat me je uit de droom helpen. Om van A naar Z te komen moet je kruipen, vallen, opstaan, janken, weer opstaan, falen, je schamen, weer opstaan, zoeken, blij zijn, trots zijn, gelukkig zijn, om daarna weer op je muil te gaan... Het leven is vooruitstruikelen. EN? Dat HOORT bij het leven. Zo IS het leven. Dat is leren.

Je kon als kind ook niet meteen fietsen. Je kon als volwassene ook niet meteen begrijpen hoe de verschillende hypotheekvormen precies in elkaar zitten. Dat moet je leren. En je KUNT domweg het niet in 1x begrijpen en weten.

Zodra je DAT gaat omarmen....wow! Dan gaat echt de snoepwinkel open.


Tip 4 DOEN!


Je kunt over faalangst praten. Je kunt het er met andere mensen over hebben. Dat kan natuurlijk heel erg helpend zijn. Je kunt bijvoorbeeld herkenning vinden in je verhaal. Misschien ken je nog andere mensen of andere professionals die dezelfde gevoelens en ideeën erover hebben. Maar wat dan? Dan blijft de vraag: "Wil je er iets mee?"

En als het antwoord ja is, dan zul je dus aan de bak moeten.

In al de online trainingen die ik geef, bijvoorbeeld de persoonlijke groei training die ik geef, ligt de nadruk echt op het DOEN.

Waarom? Omdat dat is toch wat telt? Het resultaat is toch het belangrijkste waar het om gaat?

Als jij je eigen bedrijf wilt starten. Dan kun je uren gaan zoeken naar het perfecte logo, maar in the end gaat het er toch om dat je je huur of je hypotheek kunt betalen?

Tuurlijk ligt dit veel genuanceerder en zijn er nog veel meer dingen die het ondernemerschap zo leuk en interessant of juist lastig maken. Maar in the end gaat het om de resultaat. Je kunt immers geen brood kopen van een like op Facebook of van de bevestiging die je krijgt van je moeder. :-)

Dus DOEN. Dus kom uit je slachtofferrol of kom van je troon af en stroop je mouwen op.

Heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Plan dan eens een gratis kennismakingsgesprek met mij in, dan kijken we welke eerste stap jij kunt maken.


Tip 5 Het voorwerk is het halve werk


Als je een lastig gesprek hebt met een collega of je moet naar het ziekenhuis en een arts spreken. Dan ga je daar niet onvoorbereid heen. Je schrijft je vragen op of in elk geval die dingen die je zeker wilt weten.

Zo werkt het ook met het omgaan met je faalangst. Heb je een moeilijk gesprek op je werk? Of vind je iets lastig om tegen je man of vrouw te zeggen? Bereid jezelf voor. Schrijf het op!

Wat ga je zeggen? Hoe ga je het zeggen? Met welk doel? Wanneer ga je het doen of zeggen?

Allemaal hele praktische dingen om jezelf te leren omgaan met jouw faalangst.


Fijne dag weer!

Groetjes, Maarten
22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven