Communicatietips voor onze relatie

Communiceren met mijn partner. Hoe doe ik dat? Daar gaat dit artikel over.


Als mensen even in een "dipje" zitten voor wat betreft hun relatie, dan is heel vaak de vraag: "Hoe kunnen we beter met elkaar leren communiceren?" Dat is een heel brede vraag en wil je echt een oersterke relatie krijgen, dan raad ik zeker de online training aan, maar hieronder geef ik je al een aantal waardevolle tips waarmee jullie al een heel eind kunnen komen.


1. LUISTER MEER EN PRAAT MINDER


We zitten in een praatcultuur. Overal om ons heen wordt geklets, gekwebbeld en wat in de rondte gepraat. We leren het vanaf jongs af aan: we moeten een spreekbeurt doen, onze mening geven, mee doen in een debat en later in hogere studies wordt er van ons verwacht dat we met goede argumenten weten te komen voor onze statements.

Maar nergens, maar dan ook nergens, wordt ons een veel belangrijkere vaardigheid geleerd en dat is leren luisteren.

Luisteren doe je echt niet alleen met je oren. Echt luisteren door je door stil te zijn en door goed te kijken en te observeren. Wat zegt iemand, maar wat zegt iemand werkelijk? En hoe staat iemands gezicht ten opzichte van zijn lichaamshouding en weer in combinatie met de manier waarop iets wordt gezegd.

Zo kan iemand heel vriendelijk klinken, maar als je goed kijkt verdrietig kijken en een opgeluchte houding hebben. Dat allemaal tegelijkertijd.

Wil je goed leren luisteren? Dan heb ik een grappige oefening voor je. Kijk eens televisiereclames zonder geluid. Of kijk eens naar Eva Jinek's praatprogramma, maar dan eveneens zonder geluid.

Kijk eens naar de lichaamshouding, kijk eens naar de sfeer. Kun je die ontcijferen? Kun je ook raden waar het gesprek ongeveer over gaat? En wie welke mening heeft? Wil je echt een stap verder? Spoel dan het gedeelte terug en luister dan alleen. Inderdaad, met je ogen dicht. En wil je er echt een keigave oefening van maken, spoel je 'm nogmaals terug en kijk je het fragment maar dan nu met beeld en geluid. Wat valt je op? Zie je verschillen? Merk je dat op? Grote kans van wel. Veel plezier ermee.


2. STEL GOEDE VRAGEN


Goede vragen leren stellen, dat is een hele kunst. Je kunt pas vragen stellen, als je de ander ook echt gehoord hebt. Dus niet alleen geluisterd hebt, maar ook echt gehoord. Als je dat gedaan hebt, kan kun je bijvoorbeeld leren door te vragen. Doorvragen kun je doen door het stellen van open en gesloten vragen.

Gesloten vragen zijn vragen waar je ja of nee op kunt antwoorden. Zoals: "Heb je het naar je zin?" Antwoord: ja of nee.

Open vragen zijn vragen die vaak starten met de 5 W's en de H: Wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.

Er zit wel een verschil tussen waarom en hoe. Bij waarom wordt vaak naar een argument gevraagd, terwijl bij hoe meer naar het proces gevraagd wordt. Vergelijk de twee onderstaande zinnen maar:

"Waarom heb jij het vuilnis niet buiten gebracht?"

of

"Hoe komt het dat jij het vuilnis nog niet hebt buiten gebracht?"

De laatste klinkt wat zachter, vriendelijker en biedt meer ruimte.


3. ZORG VOOR EEN POSITIEVE HOUDING


Bij een positieve houding wordt bedoeld dat je uitstraalt dat je bereid bent om de ander toe te laten of dichter bij de ander te komen, zonder dat je nog weet waar dat toe gaat leiden.

In deze houding staat vertrouwen en gelijkwaardigheid centraal.

De enige houding waar jij invloed op hebt, is je eigen houding. Dus wat straal je uit? Heb je een open en toegankelijke houding of juist niet?

Ooit gaf ik een workshop "Verbeter je eigen communicatie, dan verbeter je die ook van je collega."

Bij binnenkomst, komt een vrouw binnen die zich aan mij voorstelt als: "Hallo, ik ben Margreet (verzonnen naam) en ik heb nu eenmaal een chagrijnige kop. Daar kan ik niets aan doen. Zo ben ik geboren."

Achteraf bleek, toen zij leerde zich meer leerde open te stellen, dat zij in het verleden heel vaak gekwetst was geweest door haar partner en daardoor ook in haar houding en mimiek een soort "hardheid" had aangeleerd, als bescherming.


4. NEEM DE TIJD VOOR ELKAAR


Toen Mathijs van Nieuwkerk nog "de wereld draait door" presenteerde zag je duidelijk zijn onrust in zijn houding tijdens de interviews. Het format van de wereld draait door was nu eenmaal zo bedacht dat er zoveel mogelijk items in het programma moesten zitten. Overal zat snelheid in: in het laten zien van fragmenten, in de muziek en dus ook in de gesprekken. Veelal vulde hij het al in voor zijn gesprekspartner, nog voor hij of zij daar echt antwoord op kon geven.

Kijk je bijvoorbeeld naar Eva Jinek of vroeger bij Sonja Barend, dan zie je een rust en wordt er duidelijk de tijd genomen voor de gast. Ga je naar een programma als "zomergasten", daar wordt helemaal de tijd genomen voor het gesprek, maar dat is ook "the unique sellingpoint" van het programma.

De huidige maatschappij is onrustig. Er is veel informatie en er wordt van je verlangt dat je snel je e-mail terugstuurt en direct je berichtje op je telefoon beluistert. We zijn met elkaar in een ratrace beland en jutten elkaar op. Ook stellen doen dat: even dat doen, terwijl we ook nog overleggen over overmorgen en tegelijkertijd nog even appen naar schoonnmoeder voor de taart met Kerst.

Gelukkig is er al enige tijd een tegenbeweging, zoals: het onthaasten en het minimalisme. Er wordt weer ouderwets de tijd genomen voor de betekenis van zaken. Ik kan misschien nu wel klinken als een oude opa van 90, maar het feit is dat snelheid geen goed doet aan open en toegankelijke communicatie met elkaar als partners.

Dus neem de tijd. Doe een ding tegelijk. Rond dat af en ga dan weer door. Ons brein is ook helemaal niet er op gericht om te multitasken. Dus maak het jezelf en elkaar makkelijk. :-)


5. WAT KAN IK VOOR JE DOEN?


Hoe kan ik je helpen? Dat is een hele goede vraag.

Met deze vraag toon je interesse in de wereld van de ander. Vaak treedt er dan een wederkerig proces op. Als jij namelijk ooit door jouw partner geholpen bent met iets dat jij moeilijk, vervelend of lastig vond, dan ben je namelijk in een volgende situatie veel meer geneigd om de ander ook te helpen.


6. GEEF ELKAAR COMPLIMENTEN


Complimenten geven en complimenten ontvangen. Daar zijn we niet zo goed in. En zeker in Nederland niet. Daar heerst helaas nog steeds het credo: "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

En dat is zo ontzettend jammer, want complimenten geven en ontvangen is hard nodig. We groeien daarvan, als mens, maar ook als stel. Je voelt je gehoord en gezien en je voelt de interesse van de ander.

Hoe vind jij het als jouw man zegt: "Schat wat zie je er leuk uit vandaag!" of als jouw vrouw zegt: "Wat heb je dat toch goed aangepakt schat, dank je wel." Precies! Dat is fantastisch.

En weet je...complimenten geven is helemaal niet zo moeilijk: kijk en luister goed naar de ander en voel dan bij jezelf wat voor een positief gevoel jou dat geeft. En koppel dat dan weer terug.

En oh ja...een compliment ontvangen is ook erg leuk. Je hoeft alleen maar: "Dank je wel" te zeggen.


8. WERK AAN JE LICHAAMSTAAL


Wel eens geprobeerd om blij te praten terwijl je boos kijkt? Moeilijk he?

Wil je duidelijk over komen voor de ander, zorg dan dat jouw houding en mimiek overeen komt met datgene wat jij zegt.


9. HOUD HET DOEL VOOR OGEN


Als je een gesprek hebt met elkaar, dan kan het heel erg irritant zijn om allerlei zijpaden in te gaan. Je bent dan nog moeilijk te volgen voor de ander. Ook als er meningsverschillen zijn, kan het erg helpen om het gemeenschappelijk doel voor ogen te houden. Wat wil de ander? En wat wil ik? Waarin vinden we elkaar?


10. VERPLAATS JE IN DE WERELD VAN DE ANDER


Hoe zou het zijn als ik die ander was? Als ik mijn partner was? Hoe zou het dan voor mij voelen?

We zijn zo ontzettend gewend om vanuit onze eigen denkkaders te redeneren. Onze eigen wereld is veilig, maar stap eens in de wereld van de ander.

Vind je dit moeilijk? Het kan helpen om letterlijk tijdens een gesprek met je partner van plek te gaan wisselen. Hoe voelt dat? Je wisselt dan namelijk ook letterlijk van perspectief en het kan helpen om jouw mening bij te stellen of de ander werkelijk te begrijpen.
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven