Alternatief voor second love

Second Love bestaat al weer een paar jaar. Zo nu en dan hoor je een reclame op de radio voor bijkomen met catchy titels als "legaal vreemdgaan" en dergelijke.

Op het moment dat je je wilt inloggen op Second Love, weet dan dat er een alternatief is. Check eerst even de volgende punten:


Wat is het echte probleem?


Ken je dat, dat je een slechte dag hebt gehad en naar de koelkast loopt om een paar plakken kaas naar binnen te werken? Of een zak chips? Of een fles wijn?

Dan is die alcohol of die vreetbui niet het echte probleem. Het is wel slecht voor je lichaam, maar dat wist je ook wel.

Nee, "je rot voelen", een nare gedachte of een vervelend gevoel hebben is het echte probleem.


Waarom zou Second Love een optie zijn?


De stellen die ik in mijn praktijk zie en vertellen dat hun relatie bergafwaarts is gegaan na het bezoeken van Second Love, geven de volgende redenen voor hun bezoek aan:


1. Ik ben eenzaam in mijn relatie


Je eenzaam voelen in je relatie. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is dat je je niet gehoord en gezien voelt. Er is een patroon ontstaan tussen jullie, waardoor je je bent gaan terugtrekken. Je bent dingen niet meer gaan zeggen, stiekem gaan doen, verzwijgen of een halve waarheid vertellen. Waarom? Omdat je de ander niet meer kunt bereiken, bang bent om weer gekwetst te worden of weer verwikkeld te raken in die eeuwige discussie die weer terugkomt.

Een voordeel van terugtrekken, niet meer laten zien wie je werkelijk bent in je relatie is dat je voor je gevoel een hoop gedoe voorkomt. Het voelt voor even "lekker", als een opluchting. Maar voor de langere termijn blijft er iets knagen.

Door je terug te trekken en jezelf niet meer aan je partner werkelijk te laten zien, ontneem je daarmee ook jezelf de kans om die liefde van je partner te krijgen die je zo nodig hebt.

Eenzaamheid gaat over een verborgen verlangen. Wat is jouw verlangen? Wil je graag je verhaal kwijt, maar lukt dat niet? Word je steeds afgekapt of heb je het gevoel dat het allemaal op de manier van je partner moet? Mis je de liefde?

Tip: Kijk eens waar die eenzaamheid bij jou vandaan komt?

Alternatief voor je eenzaamheid: Bespreek met je partner dat je je eenzaam voelt en vraag aan haar of hem steun. Vertel wat je nodig hebt hierin.


2. Ik krijg niet de aandacht die ik nodig heb


Een relatie bestaat uit twee partners, die allebei aandacht nodig hebben. Het is niet zo dat als je eenmaal hebt gezegd: "Ik hou van jou" dat het dan daarna klaar is. Nee, jullie zijn net twee planten die zonlicht, water en liefde nodig hebben.

Alleen bij mensen is die aandacht verschillend bij iedereen. Hoe wil jij graag de aandacht krijgen van jou partner? Wil je graag dat zij of hij iets liefs zegt tegen je? Of meer samen dingen doet? Je complimenten geeft? Je uitdaagt? Meer verleidelijk doet? Wat is is?

Tip: Ga eens terug naar een situatie in jullie relatie, waarin jullie je heel prettig voelde, je voelde je heel dicht bij elkaar. Welke aandacht kreeg je toen? Waarschijnlijk is het dan die aandacht die je dan nu zo mist.

Alternatief voor Second Love hierin: Vertel je partner welke aandacht jij mist en welke jij zo nodig hebt. Vertel hem of haar wat ze kunt doen. Letterlijk. Bijvoorbeeld: ik heb meer complimenten nodig. Daar groei ik van. Dat is benzine voor mij.


3. Ik voel mij niet gezien en gehoord


Je kunt wel samen praten, maar wordt je ook werkelijk gehoord. Heb je het idee dat jouw partner zich kan inleven in jouw gevoel, in jouw situatie? Misschien heb je het extra druk op je werk of stress over de opvoeding van de kinderen, financiële zorgen en kun je ze niet kwijt. Dat is heel verdrietig. Want zo wordt jouw stress een grote berg aan zorgen, die niet getroost of gekalmeerd kunnen worden door je partner.

Tip: Wat doe jij in jullie relatie waardoor je niet gehoord kan worden door je partner? En wat doet jouw partner waardoor jij het gevoel hebt waardoor je niet gehoord wordt?

Alternatief voor Second Love hierin: Trek jij je terug? Probeer dan eens je meer uit te spreken in plaats van letterlijk of figuurlijk te verdwijnen van het toneel. Vertel eens aan je partner wat de reden is waarom je je terugtrekt.


4. Ik wil mij anders voordoen


Ik was ongeveer een jaar of 14 en in zat bij de kapper. Ik probeerde eens een nieuwe kapper uit. Over de vorige was ik niet zo tevreden. Die had toen ooit mijn haar "verknipt".

Toen ik binnenkwam, kreeg ik ineens een vreemde gedachte: "Wat nu als ik mij voorstel met een compleet andere voornaam, zou ze dat door hebben?" Ik heet Maarten, maar ik noemde mijzelf Richard. Geen idee waarom, maar die naam schoot me te binnen.

Ik nam plaats in de wachtruimte en de vriendelijke kapster kwam naar me toe en zei: "Richard, jij bent aan de beurt." Mijn hart bonsde. Ik vond het maar wat spannend. Maar tegelijkertijd was ik maar wat bang dat er een bekende van mij in de kapsalon binnen zou komen en mij zou aanspreken met mijn echte naam. Daarna ben ik nooit meer naar die kapper geweest. :-)

Maar het spannende gevoel dat ik kreeg. Dat is een universeel gevoel. We willen ons zo nu en dan anders kunnen voordoen. Weg uit het werken-eten-slapen ritme. Even geen vader. Even geen moeder of even geen manager. Maar gewoon ....tja...gewoon even iets anders.

Daarom vinden Carnaval zoveel mensen ook zo leuk. Letterlijk je kunnen verkleden en ander gedrag vertonen. Daar kijkt niemand er van op als je daar in een Calimero pak in een bar een biertje besteld en in plaats van dank je wel "piep piep" zegt. Dat is zeg maar geaccepteerd.

Maar vreemdgaan, want dat is namelijk je aanmelden bij Second Love, is nog altijd niet sociaal geaccepteerd en daarom doe je het ook stiekem.

En iets stiekem doen, kan je een gevoel van macht geven. Een gevoel van controle. Ik doe nu iets wat niemand anders weet.

Alternatief voor Second Love: Als je je anders wilt voordoen, vertel dan eens aan je partner wat je dat zou geven? Hoe zou je je voelen als je je anders zou voordoen? Dus denk eens na over de betekenis daarvan? Probeer dan eens een alternatief te bedenken die minder schadelijk is. Zo ken ik mensen die bijvoorbeeld aan improvisatie theater zijn gaan doen, omdat ze het heerlijk vinden om zo nu en dan eens in een andere rol te kruipen. Legaal en je doet er niemand pijn mee.


5. Ik heb ontspanning nodig


Ik heb ontspanning nodig. Dat is ook een reden die ik vaak gehoord heb. Letterlijk uit verveling. "Mijn leven is saai geworden en ik wil meer spanning." of "Het is niet meer spannend tussen ons, dus dan ga ik eens op die site kijken."

Als het uit ontspanning is en je er verder niets mee bedoelt, dan kun je het toch ook net zo goed tegen je partner zeggen dat je op die site kijkt? Gewoon puur uit ontspanning?

Of toch niet? Wat het moeilijke met die site is, is dat het een glijdende schaal is.

Eerst kijk je eens wat rond en voor je het weet heb je contact met iemand.

Net zoals je op je werk die mooie stagiaire van 23 een complimentje geeft over haar mooie strakke jurkje en voor je het weet heb je van die "diepgaande gesprekken" met elkaar en geeft ze zou complimentjes onder het mom van "jij luistert zo goed." Waar is het einde?

Als je eenmaal geroken hebt aan de spanning, dan gaat het deel in je brein waar de controle zit, makkelijker op de slaapstand. Je gaat dan ook jezelf allerlei smoezen verkopen om het goed te praten wat je doet. "Ja maar, ik doe toch niets?" of "Ik ben toch niet met haar naar bed geweest?"

Tip: als je ontspanning of juist meer spanning in je leven nodig hebt? Zoek dan iets op dat minder schadelijk is voor jezelf en je relatie.

Alternatief voor Second Love: Zoek eens met je partner hoe je meer spanning in je relatie kunt brengen en op welk gebied het is. Is het op het gebied van seks? Wat zou je daarin anders kunnen doen? Of is het op het gebied op "de dagelijkse gang van zaken?"

Wat vaak helpt als alternatief is dat je het letterlijk "anders" gaat aanpakken. Dus doe eens iets anders.

Mocht je n.a.v. deze blog willen door praten of er zelf niet uitkomen? Mail dan gerust naar info@naarmaarten.nl of kijk naar www.loveupdate.nl voor de mogelijkheden om jullie relatie sterker te maken.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven