3 tips Hoe communiceer ik met pubers?

1. Samen op een lijn komen


Een puber is net een echt mens. :-) Laten we daar eens mee beginnen.
Als ouders heb je allerlei ideeën, je wilt het beste voor je kind, maar wat je nooit uit het oog moet verliezen is het perspectief van je kind. Als je even botst, bedenk je dan eens hoe het nu is om in zijn of haar schoenen te staan? Hoe is het als je al die regels opgelegd krijgt of voor de zoveelste keer hoort dat je kamer niet is opgeruimd? Hoe is dat? Maar echt! Leef je in!
Net als toen je kind jonger was, heeft ook een puber twee belangrijke dingen nodig:
Speelruimte en grenzen.
En laat nu eens over die twee onderwerpen heel erg belangrijk zijn om het daar samen over te hebben; om over op een lijn te zitten.
En dat is misschien moeilijk, want jij hebt misschien andere verwachtingen dan jouw partner? Precies! Verwachtingen. Spreek daar samen over: Wat zijn jouw verwachtingen en waar ben je bang voor?
En vooral: Wat vinden jullie ALLEBEI belangrijk? Neem DAT als uitgangspunt, dan kan het maar zo zijn dat de uitingsvorm in de praktijk er misschien anders uit ziet, maar dat jullie het er dan wel samen over eens zijn.

2. Wees de coach in plaats van de leraar


Ouders van pubers hebben vaak de neiging om regels op te leggen, als hun puber niet luistert.
"Ik heb nu al 20x gezegd dat je je kamer niet hebt opgeruimd! Ik pak NU je playstation af."
Zo'n consequentie lijkt te werken. Alleen...voor eventjes. Je puber leert er namelijk helemaal niets van.
Het straffen en belonen concept lijkt zo lekker aan te voelen, maar je puber is geen hond die je middels angst kunt africhten.
Waar is een puber vooral mee bezig? Met zichzelf ontdekken, erbij willen horen, grenzen ontdekken en hij wil graag voor "vol" aangezien worden.
Dus! Stel vragen. En dan niet: "Waarom luister je niet!" Nee, maar stel een vraag als: "Hoe gaat het met je?, "Heb je het druk?", "Hoe is het met je vrienden?" Leef je in de wereld van je puber en toon werkelijke interesse.
Ga ook niet met ouwe opa verhalen aankomen als: "In mijn tijd..." Nee, vertel liever waarom jij iets belangrijk vind en ga in overleg. Zoals: "Ik vind het zo fijn als je kamer netjes is, want dan stinkt het niet zo. Ik heb graag een fris ruikend huis. Wat kun je doen om dat voor elkaar te krijgen?" En wellicht doet je puber zomaar vanzelf het raam open.
Lukt overleg niet zo goed, ga dan nog steeds in overleg, maar stel grenzen. Grenzen stellen is namelijk ook liefde geven. Je kunt dan zoiets zeggen als: "Zullen we het zo afspreken dat jij zelf bepaald wanneer je je kamer opruimt, maar dat ik het wel voor het weekend wil dat het schoon en netjes is?"
Is het dan nog niet gebeurd? Kom er dan op terug en over leg dan weer samen. Als laatste consequentie zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven dat je dan al de rommeltjes en de los liggende kleren in een grote doos doet en als hij iets zoekt dat hij het dan in die doos kan terugvinden.
In het ergste geval heeft je kind geen schone kleren meer in zijn kast en ligt alles in de doos.
We willen zo graag problemen voor zijn, maar de kunst is juist dat je samen in gesprek gaat en dat je puber speelruimte krijgt, maar daarbij ook de grenzen leert.

3. Doe onafhankelijk van elkaar iets met je puber


Je puber heeft het druk. Heeft veel huiswerk te doen, vrienden onderhouden via social media, gamen, met vrienden weg gaan, sporten, en ook nog allerlei dingen in huis doen.
Je zou het haast vergeten dat jullie als ouders ook nog een relatie hebben met je zoon of dochter.
Die relatie moet je ook onderhouden.
Dikke tip: doe onafhankelijk van elkaar iets leuks met je kind. Ga eens kijken bij een voetbalwedstrijd of een training. Plan eens een leuk uitje zoals samen lunchen. Of maak eens een leuk en gezellig wandelingetje door het bos samen. Even alleen met pappa. Of even alleen met mamma.

Ik wil een team zijn met mijn partner


Wil je weer leren, ook in de opvoeding van je kind om weer samen een team te vormen?

Dan is de online training "de oersterke relatie" een perfecte training om te volgen.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven