10 dingen die anders zijn bij een samengesteld gezin

Ik sprak deze week Sandra. Zij zei: "Ik moest zo ontzettend wennen aan zijn kinderen. Zelf heb ik geen kinderen. Ik had wel eens op mijn neefjes opgepast, maar dat is anders. Bij het begin vond ik zijn kinderen best irritant. Ook zo druk. Nu moet ik daarom lachen. Maar bij het begin had ik het behoorlijk zwaar. Zo af en toe is het nog steeds even zoeken. Maar gelukkig komen we er altijd uit."


Sandra was gescheiden van Edwin. Samen hadden ze geen kinderen. Niet lang daarna ontmoette ze Bart. Stapelverliefd was zo op hem. Alleen,...hij had kinderen. En daar moest ze even aan wennen. Ze had zelf wel een kinderwens, maar die stond niet hoog op haar lijstje.


De grootste fout die ik maakte, was dat ik dacht het perfecte gezinnetje te willen worden.


een samengesteld gezin is echt iets anders dan een traditioneel gezin.


Een samengesteld gezin, een bonusgezin, een patchworkgezin. Er zijn veel benamingen voor een gezin, waarin minimaal een van de partners al eigen kinderen heeft.

Maar wat maakt het nu zo anders? Hieronder geef ik je 10 redenen, die je helpen om je relatie in een samengesteld gezin meer kans van slagen te geven.


1. Je stapt meteen in een achtbaan


Waar je in een traditionele relatie lekker kunt wennen aan elkaar. Heerlijk kunt daten en het "rustig aan kunt doen", is dat bij een samengesteld gezin heel anders.

Als je samen gezellig romantisch bij het kaarslicht zit, belt in eens zijn ex of appt zijn dochter met de vraag of de was al klaar is. Zoals Bastiaan het omschrijft: "Er rommelt altijd iets op de achtergrond. Het is nooit echt stil."

Houd er dus rekening mee, dat naast al het geregel, geplan, kinderen en ex, jullie ook nog voldoende tijd overhouden om ook nog gewoon verliefd te kunnen zijn. Of terwijl tijd vrij maken om aan je eigen gezin te bouwen.


2. En toen werd het anders...


"Mieke bakt heerlijke taarten. Dat deed mamma nooit.", zegt Boudewijn van 8.

"Raoul wil altijd stil zijn bij het ontbijt. Pappa zong altijd liedjes met ons.", zegt Lieke van 7

"Wouter maakt altijd grapjes. Pappa is meer serieus.", zegt Thijn van 11.


Ineens wordt de sfeer anders in huis. Andere gebruiken. Andere rituelen. Een andere aanpak. Zelfs een andere geur. Alles wordt anders.

Maak als vader of moeder van je kinderen, dus ruimte voor je nieuwe partner op zo'n manier dat hij of zij z'n eigen draai mag vinden.

Dit gaat van kleine tot grote dingen. Dus de vraag: Of jullie nog in het huis willen blijven wonen waar het gezin vroeger ook woonde ja of nee, tot en met de vraag of de nieuwe partner ook iets mag zeggen over de opvoeding. En zo ja? Wat dan? En waar ligt die grens?


3. De ex-partners blijven altijd, ja echt,...altijd de ouders.