luister wekelijks naar nieuwe uitzendingen

de love update podcast

Aflevering 3

Waarom ruimt hij nu nooit zijn spullen op?

Waarom ruimt hij nu nooit zijn spullen op?

Ja! Hoe zit dat eigenlijk? Waarom ruimt hij nu nooit zijn spullen op? 

Misschien ken je dat wel, dat je wel honderd keer gezegd hebt: "Ruim je spullen nu eens op!"

Hij zegt ja, maar uiteindelijk doet hij het niet. Verschikkelijk irritant kan dat zijn. 

Zo kunnen er heel wat dingen zijn die je aan het begin van je relatie heel erg leuk vindt aan iemand, of zelfs aantrekkelijk. Maar later kan dat behoorlijk veranderen. Dan ga je van: "Oh! Hij is altijd zo ontzettend makkelijk. Het leven laat hij gewoon op zich afkomen. Ik kan daar nog veel van leren" naar "Wat irritant dat hij nooit zijn spullen opruimt en ik moet het altijd maar weer opruimen."

Als je niet uitkijkt, dan kunnen dit soort dingen een terugkerend verhaal worden en zelfs een groot irritatiepunt worden in je relatie. 

Hoe dat kan? Nou, dat komt omdat je gedachten vaak een loopje met je nemen. Je gedachten zijn namelijk heel erg goed in verhalen aan elkaar koppelen, zodat het uiteindelijk een heel logisch geheel lijkt. Ik zal je er een voorbeeld van geven:

Zo ontmoette ik een stel, waarvan zij zei: "Tja...dan vraag ik of hij zijn sokken wil opruimen naast zijn bed. Doet hij het niet. Hij trekt ze uit en stapt gewoon in bed! Ik ben toch geen sloof! Alsof ik het niet druk heb! Hij weet het toch, hij snapt het toch! Hij hoort het gewoon niet. Hij geeft gewoon niet om me." 

Hoor je wat ze zegt? Heel interessant is dat he? Wat je gedachten met je kunnen doen. Voor je het weet, als je je gedachten niet checkt bij de ander, (van: kloppen ze eigenlijk wel?), kan deze situatie steeds vaker voor komen. Dat wordt het een soort self-fulfilling prophecy worden. 

Het verhaal waarin je bent gaan geloven, wordt keer op keer bevestigd. En ga je zelfs koppelen aan je eigen identiteit: "Ik ben een sloof", "hij geeft niet om mij", of "Ik ben niet waardig genoeg".

Dus het is het verhaal wat je zelf maakt en waarin je zelf bent gaan geloven. 

Als je niet oppast, ga je op een soort klagersstoel zitten: lekker mokken! Vol zelfmedelijden. En zeggen hoe zielig je wel niet bent en wat voor een grote boeman of boevrouw er wel niet tegenover je staat.

Tja...jij wordt dan benadeeld.

 

Heel vaak gebruiken we dan zinnen die beginnen met "jij".

 

"Jij doet nooit gezellig mee!"

 

"Jij ziet niet dat ik het altijd druk heb!"

 

"Jij doet ook nooit wat voor mij." 

"Jij steekt je klauwen ook nooit uit je mouwen."

"Jij verrast me ook nooit!" 

Ik heb ooit een gesprek gehad met een dame van rond de zestig. En zij had het "ge-jij" echt tot een kunst verheven. De hele wereld was slecht. Alles lag aan anderen. Jij Jij jij jij jij ! Maar nooit: IK!

Fascinerend om te zien hoe ze in het gesprek alles wist om te draaien van ik naar JIJ!

Waarom doen we dat eigenlijk? 

Als we ons ergens aan irriteren, waarom beginnen we dan meestal standaard met jij?

Persoonlijk denk ik dat dat komt, omdat als we het woordje IK gebruiken aan het begin van een zin, dat dat veel te dichtbij komt. Zodra we IK gaan zeggen, nemen we verantwoordelijkheid.

Nemen we verantwoordelijkheid voor ons denken, voelen en doen. Dat kan soms best spannend zijn. Dus gooien we het het liefste over de schutting van de ander. En? Kan de ander het mooi oplossen. 

Dan zijn we van dat probleem af. 

En heb ik er geen last van.

"Maar ja!", zei die mevrouw waarmee ik een gesprek had, "Ik mag het toch wel irritant vinden dat hij zijn spullen nooit opruimt? Ik hoef toch niet zo netjes te spreken met IK. Pfff!"

Tuurlijk mag dat, maar zodra je met JIJ begint, gaan de hersenen van de ander op slot. Hij hoort het gewoon niet meer. Het komt niet meer binnen. Alsof het niet gezegd is. 

Hoe klikt deze zin:

"Ja! Maar jij ruimt ook nooit je sokken op!"

of dit:

"Ik vind het heel irritant dat ik regelmatig tegen jou moet zeggen of je je sokken wilt opruimen."

Zelfde boodschap. Alleen het klinkt toch iets anders. Het geeft veel meer ruimte aan de ander om er op te reageren. 

Nog een voorbeeld:

"Waarom heb je de keuken nog niet opgeruimd? Ik heb toch hard gewerkt? Denk je dat ik zit te niksen de hele dag op mijn werk of zo?" 

Of dit:

"Ik zie dat de keuken nog een rommel is. Na een dag hard werken heb ik eigenlijk geen puf meer om het op te ruimen. En eigenlijk had ik wel verwacht dat jij het zou doen, omdat je de hele dag thuis was." 

Dus! Door IK te gebruiken houd je het bij jezelf en neem je de verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid voor je hele boodschap en je geeft de ruimte aan de ander om daar in alle rust op te kunnen reageren, zonder dat hij het gevoel hoeft te hebben zich te moeten verdedigen of met allerlei argumenten aan te moeten komen. 

En trouwens even wat anders...irriteert het je nu echt zo erg? Die sokken?

Ooit leerde ik van de bedenker van "omdenken" een prachtige zin. Hij zei: "Maarten,...als je je nu irriteert aan die spullen op de grond. Buig dan eens door je knieën. Raap het op. En je hebt meteen weer aan sport gedaan. 

Fantastisch! Veel problemen lossen zich vanzelf op als je deze houding aanneemt. 

Mocht je het toch raken? En je wilt er samen over in gesprek gaan? Top! Maar gebruik dan IK aan het begin van je zin. 

En oh ja!

Nog even over die sokken. Weet je wat je ook kunt doen? Je kunt natuurlijk ook naar de speelgoedwinkel gaan en zo'n mini-basketbal-setje halen. Deze boven de wasmand hangen en het geheel achter je bed zetten. Elke avond kun je dan kijken of je van een steeds grotere afstand de sokken in het netje krijgt. Hebben jullie nog lol ook. 

Zin om nog meer creatieve en romantische ideeën te krijgen? Download ze dan hieronder. Helemaal gratis. 

Krijg 'm hier GRATIS
 voorkant van 25 creatieve manieren om j

Bestaat de ideale partner?

Luister naar de nieuwe podcast van Love Update.

podcast love update.jpg
Podcast

Korte inspiraties over de liefde

Wil je meewerken aan de podcast of heb je een idee?

Bel dan naar: 06-40308082

Mailen kan ook naar:

info@naarmaarten.nl

Ook beschikbaar op:

itunes-logo.png
spotify logo.png

Klik op de link om je te abonneren op de podcast en krijg automatisch bericht bij een nieuwe aflevering.

En oh ja...ik vind reviews en ratings heel erg leuk:-) 

Bekend van:
npo1nieuw.png
eo-goed-620x420.png
logoblauworanje75.jpg
logo 100 p nl.png

Over Love Update

Love update van theatermaker, spreker en relatietherapeut Maarten Vogelaar is sinds 2013 de plek om te leren over de liefde en relaties. De afgelopen jaren houdt hij zich bezig met de vraag: "Ik heb een leuke relatie, maar hoe houd ik 'm goed?" Hij leert stellen hoe ze een leven lang gelukkig samen kunnen zijn. 

Dit doet hij via zijn podcasts, lezingen, online trainingen en een theatervoorstelling. 

Contactinformatie

Love Update

Compagnie 20

8333 DK Steenwijk

www.loveupdate.nl

kvk-nummer: 32145997

Logo LoveUpdate.png