luister wekelijks naar nieuwe uitzendingen

de love update podcast

podcast-maarten-vogelaar-love-update-lie

Aflevering 7

Meditatie en je relatie

Mediteren en je relatie, dat helpt.

Doe eens even relaxed man. Is dat wel eens tegen je gezegd? Vast wel. Tegen mij wel hoor.

 

Er zijn van die momenten in het jaar waar de druk aardig opgeschroefd kan worden. 

Het moment waarop ik dit schrijf is december en dan kunnen we aardig druk zijn met de feestdagen. Alles lijkt te moeten.

 

Maar wat dacht je van januari, waarin je tot en met drie koningen iedereen een gelukkig nieuw jaar wenst en weer je druk moet gaan maken om al die voornemens die zeer waarschijnlijk niet uit gaan lopen. Want zoals Berthold Gunster, de man achter het omdenken, altijd zegt: “Het loopt toch altijd anders.” 

Of wat dacht je van de periode vlakvoor de vakanties, waarin je nog net al die mails moet wegwerken voordat je op vakantie kan. Of die collega die je nog even moet inwerken voordat je de deur achter je kunt sluiten. 

Om maar niet te spreken van de druk die we ons zelf opleggen in ons gezin. Want de kinderen moeten naar sporten, logeren bij vriendjes en vriendinnetjes, dan staat er weer een knutselochtend in je agenda waar je echt naartoe moet. En de "pappa kijk eens hier" en de "mamma kijk eens wat ik gemaakt hebt", lijken de hele dag onafgebroken uitgesproken te worden.  

Zeker als alles van jezelf MOET, je OVERAL op moet inspringen, je ALTIJD aanwezig moet zijn, kan dit als zeer stressvol worden ervaren. 

 

Als je niet uitkijkt word je dan een stresskip voor je man, of een stress...tja..haan voor je vrouw. :-)

 

Al jaren ben ik een groot voorstander van mediteren. Gelukkig is meditatie allang uit het softe en zweverige hoekje getrokken en gaan hele HR afdelingen op meditatieweekend. 

En niet zo gek ook. Mediteren is stressverlagend. En hoe!

Als je elke dag begint met 2x 10 minuten mediteren, kom je al een heel eind. Je lichaam en je geest weten weer wat hun oorspronkelijke staat was, namelijk: aandacht voor wat er nu gebeurt. 

 

Het doel van mediteren is niet rustig worden. Al kun je er natuurlijk rustig en ontspannen door worden. Dat is een mooi bij-effect. Maar meditatie is er vooral om te zijn. 

Nu zal je denken. Gaan we toch de zweverige kant op Maarten?

 

Nee zeker niet. "Zijn", betekent echt aanwezig zijn. Nu. En hoe moeilijk is dat?

Toen ik net begon met mediteren vlogen al de gedachtes door mij heen, kreeg ik mijn ademhaling nauwelijks onder controle en had ik een continue druk op mijn borst. Ook had ik een dagelijks aanwezig gevoel van "er moet wat" en een opgejaagd gevoel

 

Sinds ik ooit begonnen ben met mediteren, is dat al een stuk minder geworden.

 

Soms komt dat gejaagde gevoel weer even omhoog, dan laat ik me namelijk weer eens flink in de maling nemen door mijn eigen gedachten.

Maar doordat meditatie je dwingt om alleen maar te zijn. Te liggen in mijn geval. Of te zitten misschien in jouw geval en bijvoorbeeld alleen maar op je ademhaling te richten, hoeft er even niets. Gewoon even niets

En dat is heerlijk!

 

Adem maar eens diep in en uit. Er hoeft even niets. Lekker he?

 

Meditatie is als tandenpoetsen. Dat kun je leren. En ook al denk je dat je goed poetst, dan krijg je (na 40 jaar in mijn geval) nog wel eens te horen van je tandarts dat je beter kunt flossen of dat je te hard drukt en dat je met een elektrische tandenborstel echt niet hoeft te rossen over je tanden. 

Zo werkt mediteren net zo. Je kunt elke dag ontdekken wat het je mag brengen. Vallen en weer opstaan en steeds weer bijleren.  

Meditatie is geen trucje. Zo van: als ik dat even doe, dan heb ik geen stress meer. Zeker niet. Het is een manier van zijn. En je kunt dat invoegen in je dagelijkse routines.

 

En daar wordt je ook een leukere partner van. Echt waar? Zeker!

 

Je ziet de dingen dan namelijk sneller in perspectief. Je wordt minder snel geraakt, je raakt minder snel opgefokt. En je ziet eerder het mooie en het positieve in de ander, dan dat je je aangevallen voelt. Mooi toch?

Wil je beginnen? Dan raad ik je een fantastische app aan, van Meditation Moments

Die kun je al gratis beluisteren en dan krijg je al een paar prachtige meditaties. Voor een paar euro per maand heb je volledige toegang. 

Ikzelf mediteer een keer in de ochtend en een keer in de avond. Bij het begin was dit wennen en lukte het niet elke dag. Maar hoe vaker je het doet, dan is het net als tandenpoetsen. Je vergeet ‘t nooit meer. :-)

Fijne dag en tot de volgende keer. 

Krijg 'm hier GRATIS
 voorkant van 25 creatieve manieren om j

Vorige aflevering over werkstress gemist?

Luister dan naar de vorige aflevering of naar andere afleveringen. Veel plezier

love-update-podcast-relatietherapie-rela

Ook beschikbaar op:

itunes-logo.png
spotify logo.png

Klik op de link om je te abonneren op de podcast en krijg automatisch bericht bij een nieuwe aflevering.

En oh ja...ik vind reviews en ratings heel erg leuk:-) 

Meditatie is leuk, maar is er meer om je relatie leuker te maken? 

Zeker! Naast meditatie zijn er DE bouwstenen die je relatie elke dag nog leuker en interessanter kunnen maken. Je kunt ze HIER downloaden. 

Nooit meer zoeken, nooit meer ploeteren, maar zeker weten!

Bekend van:
npo1nieuw.png
eo-goed-620x420.png
logoblauworanje75.jpg
logo 100 p nl.png

Over Love Update

Love update van theatermaker, spreker en relatietherapeut Maarten Vogelaar is sinds 2013 de plek om te leren over de liefde en relaties. De afgelopen jaren houdt hij zich bezig met de vraag: "Ik heb een leuke relatie, maar hoe houd ik 'm goed?" Hij leert stellen hoe ze een leven lang gelukkig samen kunnen zijn. 

Dit doet hij via zijn podcasts, lezingen, online trainingen en een theatervoorstelling. 

Contactinformatie

Love Update

Compagnie 20

8333 DK Steenwijk

www.loveupdate.nl

kvk-nummer: 32145997

Logo LoveUpdate.png