luister wekelijks naar nieuwe uitzendingen

de love update podcast

Aflevering 2

Bestaat de ideale partner?

Bestaat de ideale partner?

Vandaag wil ik het met je gaan hebben over het onderwerp: de perfecte partner. Bestaat die eigenlijk? Ik ben op dat onderwerp gekomen, toen ik een gesprek had met een jonge vrouw die mij vertelde ongelukkig te zijn met haar partner. Haar huidige partner. Want,...zo vertelde ze me. Ze had er in de afgelopen jaren al een paar gehad. 

Ik vroeg haar: hoeveel paar schoenen heb jij eigenlijk? Ze keek me wat bevreemd aan en vertelde mij ongeveer zo’n 20 paar. Nu ben ik niet echt een schoenen kenner, dus ik weet niet of dat veel is voor een vrouw. Ik heb ook wel eens gehoord dat mannen er een hoop kunnen hebben. Ik heb er 4: een paar nette, sneakers, sportschoenen en hardloopschoenen. Maar goed...we gingen verder.

 

Ok, zei ik. 20 paar. Waarom geen 21? of 22? Ze begon te lachen en zei: dat zou zo maar kunnen dat ik er volgende week 21 van kan gaan maken. Hoe zou het zijn om 1 paar te hebben? Dat zou ik niet kunnen! Onmogelijk! Want? Dan heb ik niet meer te kiezen. 1 is zo saai. 

Werkt dat ook zo met je partners? vroeg ik. Dat je na verloop van tijd in ziet dat hij saai begint te worden en daarom maar weer door gaat naar de volgende? Ze keek me aan en gaf toe: Ik geloof het wel. 

Van een sportschoen kun je geen pump maken en van een sneaker geen laars. 

Zou het zo kunnen zijn dat jij dat met je partner wel probeert te doen? Dat hij niet voldoet aan jouw wensenlijstje, aan jouw strenge eisen en hem probeert om te vormen, en zodra dat niet lukt, je afhaakt om op zoek te gaan naar een nieuw paar? Ze vertelde me, dat ze snel verveeld was. Dat ze mannen snel door had. En na verloop van tijd konden mannen haar niet meer zo boeien. 

Veel mensen daten via online sites of apps waar je potentiële partners naar links of naar rechts moet swipen. Ik heb niets tegen online daten, ik heb in het stenen tijdperk toen internet net bestond, mijn partner ook via internet ontmoet. En ook in mijn werk spreek ik stellen die dolgelukkig met elkaar zijn en elkaar via zo’n app hebben gevonden. 

Alleen de weg ernaar toe, de weg naar een geschikte partner, helpt naar mijn idee wel wat ik noem “relatieverslaving” in de hand. Er is namelijk zoveel keus. Er is altijd wel iets beters te vinden 1 of 2 swipes verder. De angst onder twintigers dertigers is dan vaak: kies ik wel voor de goede? Is dit mijn droomprins of droomprinses. 

Vaak is dit beeld gebaseerd op het beeld van de romantische liefde. De man of vrouw die mij komt redden. Rennend over de heuvelen, vallend in mijn armen of galopperend op een mooi wit paard. Kijk maar naar al veel films op Netfilx. Deze zijn nog altijd gebaseerd op het romantische ideaal beeld. En dit beeld wordt al in de kinderjaren naar binnen gebracht in bijvoorbeeld Disneyfilms.

 

Ik merk dat ik pas echt geïnteresseerd raak in films waarin het verhaal van een stel centraal staat, als ik zie dat ze dingen hebben meegemaakt en hoe ze dat hebben overwonnen, hoe ze daar uit zijn gekomen. 

Door het mooie zoete sausje dat social media en Hollywoodfilms nog altijd over de liefde gooien, zijn we haast vergeten dat een relatie hebben met elkaar “work in progress” is, en dat dat nooit ophoudt. 

 

Maar de liefde is, zeker in deze tijd, 1 knop van ons verwijderd. Dus waarom moeite doen.?

 

Omdat de lat torenhoog ligt, de eisen niet aan te voldoen zijn, kun je je afvragen of een relatie dan wel evenwichtig begint. Ik denk het niet. Een ongelijke strijd. Vooral omdat de verwachtingen mijlen ver uit elkaar liggen. 

 

Begin je aan een relatie, is het dus heel belangrijk om te vragen naar elkaars plaatje. Wat is jouw plaatje van de liefde? Van een relatie? Wat stel jij je daarbij voor?

 

Dus...zei ze tijdens het gesprek: moet ik dan maar mijn standaarden verlagen? Moet ik dan met minder genoegen nemen? Dat is lekker makkelijk. Ik keek haar aan en zei: 

 

Kortom: hij is niet alles. Hij kan nooit alles zijn. Neem je genoegen met de liefde die er is? En laat je elkaar daar in groeien? Geef je elkaar de kans om te groeien in de liefde? 

 

Hoe zit dat met jou? Wat zijn jouw verwachtingen van je partner? Van een relatie? Geef je elkaar de ruimte om te groeien in de liefde?  

Wat is liefde?

Wat het in elk geval niet is...is een wensenlijstje.

Wil je weten wat de liefde voor jullie kan betekenen? Wil je het creatiever? Schrijf je dan gratis in en krijg hier GRATIS de 25 creatieve manieren om je relatie nog leuker te maken. 

Krijg 'm hier GRATIS
 voorkant van 25 creatieve manieren om j

Waarom ruimt hij nu nooit zijn spullen op?

Luister naar de nieuwe podcast van Love Update.

podcast love update.jpg
Podcast

Korte inspiraties over de liefde

Wil je meewerken aan de podcast of heb je een idee?

Bel dan naar: 06-40308082

Mailen kan ook naar:

info@naarmaarten.nl

Ook beschikbaar op:

itunes-logo.png
spotify logo.png

Klik op de link om je te abonneren op de podcast en krijg automatisch bericht bij een nieuwe aflevering.

En oh ja...ik vind reviews en ratings heel erg leuk:-) 

Bekend van:
npo1nieuw.png
eo-goed-620x420.png
logoblauworanje75.jpg
logo 100 p nl.png

Over Love Update

Love update van theatermaker, spreker en relatietherapeut Maarten Vogelaar is sinds 2013 de plek om te leren over de liefde en relaties. De afgelopen jaren houdt hij zich bezig met de vraag: "Ik heb een leuke relatie, maar hoe houd ik 'm goed?" Hij leert stellen hoe ze een leven lang gelukkig samen kunnen zijn. 

Dit doet hij via zijn podcasts, lezingen, online trainingen en een theatervoorstelling. 

Contactinformatie

Love Update

Compagnie 20

8333 DK Steenwijk

www.loveupdate.nl

kvk-nummer: 32145997

Logo LoveUpdate.png